2020 Olimpiyatlarında devşirme rüzgarı kötü esti
Cumhurbaşkanı Erdoğan Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları ile ilgili yaptığı değerlendirmede ‘devşirme oyuncu’ eleştirisinde bulunmuştu. Peki Tokyo 2020’de ‘devşirme sporcu’ konusunda Türkiye’nin karnesi nasıl?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirilen canlı yayında Türkiye ve dünya gündemine dair gelişmeleri değerlendirirken 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’na da değindi.
Haber : ONUR DURMUŞ
Filenin Sultanları’nın başarılarını vurgu yapan Erdoğan ‘devşirme oyuncu’ eleştirisinde bulunarak İngiltere ve Fransa’yı örnek gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bir şey dikkatimi çekti, çok devşirme var. Fransa’sında, İngiltere’sinde, Hollanda’sında var. Hepsinde bakıyorsun dünya kadar devşirme var. Onlarla hava atıyorlar. Biraz çalışmamız lazım” diye konuştu.
Türkiye’nin Tokyo 2020’de ‘devşirme’ sporcu’ tablosu nasıl?
Türkiye; 23 Temmuz – 8 Ağustos arası Japonya’da düzenlenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda, 18 branşta 108 sporcuyla temsil etti. Bu sporcuların 13 tanesi Türk olmayan (devşirme) oyunculardan oluşuyor.
Türkiye’yi temsil eden bu sporcuların çoğu başka ülkelerde doğup büyümüş ve Türkiye’ye adımını dahi atmamış isimler. Türkiye adına yarışmaya başlamadan önce haritayı ellerine aldıklarına ülkenin yerini bulabilecekleri bile şüpheli. Ülkemizde yabancı oyuncular Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla rahatça Türk vatandaşlığına geçebilmektedir.
Recep Tayyip Erdoğan diğer ülkeleri ‘devşirme oyuncu’ yarıştırmakla eleştirken ülkemizdeki devşirme oyuncu oranı Tokyo 2020’de yüzde 13 seviyesinde…
Hürser Tekinoktay “Olimpiyatlarda yarıştırmak için sporcu satın alıyoruz”
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye adına yarışan sporculardan hiç biri şu ana kadar madalya sahibi olamadı.
İşte Tokyo 2020’de Türkiye adına yarışan devşirme oyuncular:
Atletizim
Ramil Guliyev:Bakü/Azerbaycan
Yasmani Copello Escobar:Küba
Yasemin Can:Kenya
Meryem Erdoğan:Etiyopya
Polat Kemboi Arıkan:Kenya
Kağan Kigen Özbilen:Kenya
Jak Ali Harvey:Jamaika
Emre Zafer:Barnes Jamaika
CİMNASTİK
Adem Asil:İskenderiye/Mısır
JUDO
Kayra Sayit: Fransa
Vedat Albayrak:Kazakistan
Michael Zgank:Sloven
YÜZME
Viktoria Zeynep Güneş:Ukrayna
‘Devşirme’ sporcu nedir?
Farklı bir ülkede dünyaya gelmiş, fakat başka bir ülke vatandaşlığına geçip o ülkenin pasaportunu alarak, pasaportunu aldığı ülke adına mücadele eden sporcular “devşirme sporcular” adıyla anılmaktadırlar.
Olimpiyatlar ülkelerin tanınmasına ve saygınlık kazanmasına katkı sağlayan organizasyonlardır. Ülkeler bu uluslararası organizasyonlarda başarı elde edebilmek için çeşitli yöntemlerle sporcu yetiştirmekte veya başka ülkenin vatandaşı olan sporcuları ücret karşılığında kendi ülkeleri için yarıştırmaktadırlar.
Ülkemizde özellikle son yıllarda sportif başarının eksikliği ve altyapıdan sporcuların yetiştirilememesinden dolayı devşirme sporcuların sayısı artmış durumda.
Sporcu devşirilmesi genellikle, olimpiyat oyunlarında sıkça karşılaştığımız bir durum olmakla birlikte, spor medyasında çok fazla tartışmaya ve eleştirilere neden olmaktadır.
İşte Tokyo 2020’de Türkiye’yi temsil eden ‘devşirme’ oyuncular:
Devşirme sporcuların başarısızlığı içinde geçen olimpiyatlarda Türkiye kendi sporcularıyla başarılı oldu.
Busenaz Sürmeneli, kadınlar boksta 69 kiloda Çinli rakibini yenerek Olimpiyat Şampiyonu oldu.
2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye bugün 1 altın, 1 gümüş ve 1 bronz madalya kazandı. Böylece Türkiye’nin madalya sayısı 13’e yükseldi.
Milli boksör Busenaz Sürmeneli, kadınlar 69 kiloda Çinli rakibi Gu Hong’u yenerek Olimpiyat Şampiyonu oldu ve Türkiye’ye Tokyo 2020’deki ikinci altın madalyayı kazandırdı.
Mete Gazoz okçulukta Türkiye’ye tarihindeki ilk olimpiyat altın madalyasını kazandırmıştı.
Uğur Aktaş’tan bronz madalya
Günün üçüncü madalyası milli karateci Uğur Aktaş’tan geldi.
Hürser Tekinoktay’dan Olimpiyat Komitesine: “Kas Hırsızlığı yapmayın”
İltica yoluyla Türkiye’ye gelen Naim Süleymanoğlu da ‘devşirme sporcu’ karşıtıydı
Ülkemize 1986 yılında Bulgaristan’da yaşanan iç karışıklıktan kurtulmak için aynı zamanda aynı yıl Melbourne’ de düzenlenecek olan Dünya Halter Şampiyonasına ülkemiz adına katılmak için Türkiye’ ye sığınıp iltica yolu ile gelen Naim Süleymanoğlu Londra Olimpiyatlarının ardından devşirme sporcuların Türkiye adına yarışmaları konusunda üzüntüsü dile getirdi.
Naim Süleymanoğlu, “Ben iltica ederek kendi isteğim ile bu ülkeye geldim. Kimliği ve ırkı ne olursa olsun bir sporcu ülkemiz adına müsabakalara katıldığı zaman üzüntü duyuyorum.
Belli bir seviyeye gelmiş sporcu getirip, ülkemiz için yarıştırmak benim spor anlayışıma uygun değil. Kendi genç ve yetenekli sporcularımıza yatırım yapmamız şart” diyerek görüşlerini belirtmişti.