İsmet İnönü’nün ‘eski eser’ sayılan Maçka’daki 2 katlı villasına çivi bile çakamayan torunları muradına erdi. Evle ilgili imar değişikliği talepleri Belediye Meclisi’nde kabul edilen torunlar, villayı yıkıp 4 katlı bina inşa edebilecek.
AKŞAM gazetesinin ‘İnönü İmar Savaşı’ başlığıyla geçen yıl manşete taşıdığı imar mücadelesinde sona gelindi. İsmet İnönü’nün, Maçka’da bulunan evi için torunları Hayri ve Eren İnönü tarafından istenen ‘eski eser’ notu kaldırılsın talebi İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Kabul kararıyla, İnönü’nün oğlu Ömer İnönü’nün çocukları, müstakil 2 katlı ev yerine, çevresindeki emsalleri gibi 4 katlı bir bina yapabilecek.
SERVETE İZİN ÇIKTI
Torun İnönülerin Beşiktaş Vişnezade Mahallesi, 70 pafta, 705 ada, 18 parsel’de bulunan evle ilgili talepleri, CHP’li Beşiktaş Belediye Meclisi’nde eski eser olabileceği nedeniyle tartışmalara da neden olmuş ve konunun görüşülmesi ertelenmişti. İmar planı değişiklik talebi, İBB Planlama Müdürlüğü’nün yazısıyla İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na geldi. Komisyonda, ‘Mevcut yapının tescillenip tescillenmeyeceği hususunda Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu görüşü alınması uygundur’ denilerek rapor çıktı. Rapor, Belediye Meclisi’nde görüşülerek oy birliğiyle kabul edildi. Teklifin kabul edilmesiyle İnönüler’e mevcut yapının yerine her dairesi servet niteliğinde 4 katlı bina yapabilme yolu açılmış oldu.
İsmet Paşa yaptırdı ama oturamadı
İSMET Paşa’nın Maçka’daki evi, Beyoğlu Evlendirme Dairesi, Şişli Kent Sineması ve The Marmara Oteli’nin de tasarımcısı olan dönemin ünlü mimarı Rüknettin Güney tarafından 1940 yılında inşa edildi. Evi İsmet İnönü yaptırdı ancak hiç oturmadı. Oğlu Ömer İnönü, Engin Hanım’la evlenip 1952 yılında binaya taşındı. Çift, 2004 yılında 2 ay arayla yaşamlarını yitirene kadar bu evi kullandı. Bina, 2004 yılından bu yana boş duruyor.
Çevre binaları emsal alındı
İBB Meclisi’nde onaylanan raporda şu ifadeler yer aldı: Bayıldım Caddesi’ne cepheli mevcutta yüksek giriş 2.5 katlı bir yapı olduğu, yapının bitişiğinde 3-4 katlı yapıların yer aldığı görülmüştür. Yerinde yer alan yapı, 1/1000 ölçekli meri planda tescile öneri yapı olarak belirlenmiştir. Ancak yapının tescillenip tescillenmeyeceği konusunda İstanbul IIII. No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün görüşünün alınması gerektiği düşünülmektedir…
[adrotate group=”2″]