Hürser Tekinoktay’dan Olimpiyat Komitesine: “Kas Hırsızlığı yapmayın”
Hürser Tekinoktay Olimpiyat Komitesinin devşirme sporcu politikasına tepki vererek #BirHayalimVar sloganıyla sporcu yetiştirilemesi için dikkati çekecek Kas Hırsızlığı yapmayın diye bir kampanya başlattı.
Beşiktaş camiasının önemli isimlerinden olan futbol ve alt yapı antrenörü olan Hürser Tekinoktay başka ülkelerden sadece Olimpiyatlarda yarıştırmak için devşirilen sporculardan tespit edip olimpiyat komitesinin politikasını eleştirerek ‘Kas Hırsızlığı’ yapmayın dedi.
Rio Olimpiyatlarına Türkiye adına Brezilya’da 9 branşta 29 devşirme sporcu ile katılan Olimpiyat Kafilesindeki devşirme sporcu politikasını eleştiren Hürser Tekinoktay’ın Change Org’da başlattığı kampanyadaki çağrısı şu şekilde oldu;
2016 Rio Olimpiyat oyunları ne yazık ki Türk Sporuna ve tarihine kara harflerle yazılmıştır.
“Askeri bölgelerden boşalan arazileri spor alanı yapalım.
Yapalım ki, artık olimpiyatlarda yarışmak için oraya kendi çocuklarımızı gönderebilelim.
2016 Rio Olimpiyat oyunları ne yazık ki Türk Sporuna ve tarihine kara harflerle yazılmıştır.
Genç nüfusa sahip ülkemizde ata sporumuz güreşte bile sporcu devşirip yarıştırmış bulunmaktayız.
Oysa ki genç nüfusa sahip ülkemizde;
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 58. Maddesinde Spor ve Gençlik başlığı altında
-“Devlet, istiklâl ve Cumhuriyetimizin emanet edildiği gençlerin müspet ilmin ışığında, Atatürk ilke ve inkılâpları doğrultusunda ve Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü ortadan kaldırmayı amaç edinen görüşlere karşı yetişme ve gelişmelerini sağlayıcı tedbirleri alır.”
Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.
B. Sporun geliştirilmesi
Madde 59 Devlet, her yaştaki Türk vatandaşlarının beden ve ruh sağlığını geliştirecek tedbirleri alır, sporun kitlelere yayılmasını teşvik eder.
Devlet başarılı sporcuyu korur.
Şeklinde maddeler yer almaktadır.
58. maddenin gerekçesi; Devlet gençliğin korunmasıyla amaçlıdır.
Gençler Türk toplumunda önemli bir yer işgal etmişlerdir. Gençlerin yetişmeleri ve gelişmeleri için gerekli eğitimi sağlamak ödevi 42. maddede düzenlenmiştir. Bu maddenin 1. fıkrası bu eğitimin ve yetiştirmenin istikametini tespit etmiştir. Gençlerin eğitim dışı tehlikeler olan uyuşturucuya, suçluluğa, kumara ve cehalete karşı korunmaları da Devlete Yüklenmiştir.
59. maddenin gerekçesi olarak; Sağlık hizmetlerinin bir parçası beden sağlığının spor yaptırarak korunmasıdır. Sporun kitlelere yayılması bu amacın teminine yarayacak araçlardan en etkinidir.
Sporun geliştirilmesi, sadece fiilen spor yapanlara değil seyircileri için de eğitici ve sağlık kurallarına uygun bir ortamda yaşamaya sevk edici etkileri sebebiyle Devletçe ele alınması için bir başka sebeptir.
Bu gün gelinen noktada Türk Sporunun çözüm bekleyen birçok problemleri yapılan yasal düzenlemelere rağmen çözüme kavuşturulamamıştır.
Özellikle yıllardır spor alanları betonlarla birlikte AVM olmuş, on binlerce branş eğitmenleri milli eğitimle entegre edilememiş sonuçta başarısız olan spor politikamız;
Kendi sporcusunu yetiştirememiş ve bir sürü yabancı sporcuya yüksek meblağlar ödenerek bizim adımıza yarıştırılmak için devşirilmek zorunda kalınmıştır.
Hürser Tekinoktay: Olimpiyatlarda yarıştırılmak için Kas Hırsızlığı yapılıyor
İşte sadece, Olimpiyat kafilemizdeki başka ülkelerden sadece yarıştırılmak için devşirilen sporculardan tespit edebildiklerim bazıları…
Yasmani Copello Escobar – Küba (400 Engelli)
Jak Ali Harvey – Jamaika (100 ve 200 metre, 4×100 metre bayrak)
Karin Melis Mey – Güney Afrika (Uzun Atlama)
Kaan Kigen Özbilen – Kenya (Maraton)
Meryem Erdoğan – Etiyopya (Maraton)
Sultan Haydar – Etiyopya (Maraton)
Ali Kaya – Kenya (5000 ve 10000 metre)
Tarık Langat Akdağ – Kenya (3000 metre engelli)
Ramil Guliyev – Azarbeycan (100 ve 200 metre, 4×100 metre bayrak)
İlham Tanui Özbilen – Kenya (1500 metre)
Yasemin Can – Kenya (5000 ve 10000 metre)
Aras Kaya – Kenya (3000 metre engelli ve 5000 metre)
Meryem Akdağ – Kenya (3000 metre engelli ve 5000 metre)
Emre Zafer Barnes – Jamaika (100 metre ve 4×100 metre bayrak)
Polat Kemboi Arıkan – Kenya (10000 metre)
Şeref Osmanoğlu – Ukrayna (3 adım atlama)
***************
Ekaterina Avramova – Bulgaristan (200 metre sırtüstü)
Viktoria Zeynep Güneş – Ukrayna (100 ve 200 metre kurbağalama, 200 ve 400 metre karışık)
****************
Melek Hu -Çin (Masa Tenisi)
Ahmet Li – Çin (Masa Tenisi)
Oysa Dünya Tarihine ” Türk gibi kuvvetli” yazılan ve Avrupalıların beynine adeta kazınmasında başrol oynayan sözün kaynağı olan Koca Yusuf bir güreşçi ve sporcudur.
Aslen ve mutlaka;
Dünya da spor ve spor hayatı çok mühimdir.
Çünkü dünya çapında spor rekabeti sporu bir ırk, bir propaganda ve bir tanıtım ve hatta bir medeniyet meselesi haline getirmiştir.
Ülkeler Gençlerini ve ulusunu bu şekilde geleceğe hazırlamaktadır.
Çin, Amerika, Rusya, Küba, Jamaika, Avustralya, Almanya, Yunanistan, İtalya ve Latin Ülkeleri buna en güzel örneklerdir.
Türkiye’de sporu düzenlemekle ve inşa etmekle yetkili olanlar, Türk çocuklarının spor hayatını yüceltmeyi onları günümüz dünyasında sağlıklı ve rekabete hazır hale getirmeyi düşünmek zorundadır.
Sadece gösteriş için veya herhangi bir yarışmada kazanmak azmiyle spor yaptırılamaz.
Spor yapılamaz.
Daha da mühimi bu neden ve amaç ile kas transferi bir diğer deyişle devşirme bir felsefe ile spor ( Fidel Castro’ya göre ‘kas hırsızlığı’) yapılamaz.
Hele ki bizim gibi köklü bir tarihi ve genç dinamik temeli olan 80 milyon nüfusa sahip bu ülke için.
Esas olan bütün yaştaki Türk çocuklarının ve gençlerinin beden eğitiminin ve terbiyesinin sağlanmasıdır.
Sağlıklı bedene sahip olan gençler, kötü alışkanlıklardan uzak kaldıkları gibi sağlıklı bir düşünce yapısıyla da ülkenin istikbali için teminattır.
Hürser Tekinoktay “Olimpiyatlarda yarıştırmak için sporcu satın alıyoruz”
Geçmişte özelikle İstanbul’da spor alanlarının imara açıldığı şimdi spor yapacak yer bulunmadığı sadece paralı spor alanlarının olduğu talihsiz bir yapılanma için şehir içindeki askeri arazilerin boşaltılarak halkın ihtiyacı farz olan yeşil ve spor alanlarına çevrilmelidir.
Artık bilgisayar başındaki çocuklar sağlıksız obezite bir yaşama doğru hızla gitmektedir.
Ayrıca her fırsatta Türk ekonomisinin kalbi olan İstanbul’daki betonlaşma ve nefes alacak yer bulamadıkları için insanlar nefret edercesine kaçıp şehri terk etmektedirler.
Bu stres ve sağlıksız ortamı ancak yeşil ve spor yapılacak alanlara sahip genç nesillerimiz ile düzeltebiliriz.
Bu fırsatı kaçırmayalım, bugünler geçecek,
Ve gelecek çocuklarımıza kalacaktır:
Bizler sağlıklı insanlara ve bir ulusa sahip olabilmek için onlardan aldığımız beden ve ruh sağlıklarını geliştirebilecek ortamları geri vermek zorundayız.
Gelin hep beraber;
Askeri bölgelerden boşalan arazileri yeşil ve spor alanı yapalım.
Yapalım ki, ulusumuza ve milletimize sahip çıkacak sağlıklı aileler ve evlatlar yetiştirelim.
Saygılarımla,
Hürser Tekinoktay
Hürser Tekinoktay’ın Change Org’daki Kampanyası: Bir Hayalim Var
İltica yoluyla Türkiye’ye gelen Naim Süleymanoğlu da ‘devşirme sporcu’ karşıtıydı
Ülkemize 1986 yılında Bulgaristan’da yaşanan iç karışıklıktan kurtulmak için aynı zamanda aynı yıl Melbourne’ de düzenlenecek olan Dünya Halter Şampiyonasına ülkemiz adına katılmak için Türkiye’ ye sığınıp iltica yolu ile gelen Naim Süleymanoğlu Londra Olimpiyatlarının ardından devşirme sporcuların Türkiye adına yarışmaları konusunda üzüntüsü dile getirdi.
Naim Süleymanoğlu, “Ben iltica ederek kendi isteğim ile bu ülkeye geldim. Kimliği ve ırkı ne olursa olsun bir sporcu ülkemiz adına müsabakalara katıldığı zaman üzüntü duyuyorum.
Belli bir seviyeye gelmiş sporcu getirip, ülkemiz için yarıştırmak benim spor anlayışıma uygun değil. Kendi genç ve yetenekli sporcularımıza yatırım yapmamız şart” diyerek görüşlerini belirtmişti.