Hayyam Garipoğlu için yakalama emri
İşadamı Hayyam Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkartılmasına neden olan soruşturma, MİTAŞ Enerji Maden İnşaat A.Ş’nin şikayeti üzerine başlatıldı.
MİTAŞ Enerji avukatları, TMSF’nin el koyduğu Sümerbank’tan şirketin Karaköy Şubesi’ndeki hesabına sözleşmesiz olarak 5 milyon dolarlık kredi aktarıldığını, bu kredinin daha sonra bir başka şirkete sahte imza ile virman edildiğini öne sürdü. Avukatlar ayrıca, 12 Ağustos 2004’te Hayyam Garipoğlu’nun bu belgeye dayanarak TMSF ile borç ödeme protokolü yapıp borçlarını yapılandırdığını öne sürdü. Başlatılan soruşturmada Şişli Cumhuriyet Savcılığı, suç yerinin Beyoğlu Savcılığı’nın alanında olduğu gerekçesiyle yetkisizlik kararı verdi.
ZAMANAŞIMINDAN TAKİPSİZLİK
Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı, suçun 11 Mayıs 1999’da işlendiğini, zamanaşımı süresinin dolduğu gerekçesiyle takipsizlik kararı verdi. MİTAŞ avukatları, belgenin 12 Ağustos 2004’te ortaya çıkarıldığını ve belgenin
ortaya çıkış tarihinin suç tarihi olarak kabul edildiğini ileri sürdü. Ağır ceza mahkemesi, talebi reddetti. MİTAŞ avukatları, Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne “kanun yararına bozma” talebinde bulundu. Dosyayı inceleyen Yargıtay 11. Ceza Dairesi, eksik soruşturma ile kovuşturmaya yer olmamasının isabetsiz olduğunu ifade ederek kararın bozulmasına karar verdi.
Avukatlar yakalama istedi
MİTAŞ avukatları, tekrar savcılığa başvurarak soruşturma ile ilgili zamanaşımı süresinin 12 Ağustos 2009’da dolacağını belirtti.
Avukatlar, zamanaşımının kesilmesi için şüphelinin bilinen adreslerinde bulunmadığı ve doğru adresinin de bildirilmediğini ileri sürerek Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkarılmasını ve davanın bir an önce açılmasını istedi.
Şişli Cumhuriyet Savcılığı, Hayyam Garipoğlu’nun Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 98/1 maddesi gereği ifadesinin alınabilmesi için hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti. Savcılığın talebini değerlendiren nöbetçi mahkeme,
Garipoğlu hakkında yakalama kararı çıkardı.