Hasan Arat Gezi Parkı davası için adliyede
Sanıkları arasında Çarşı üyelerinin de bulunduğu Gezi Parkı davasının bugünkü duruşmasına Beşiktaş Başkanı Hasan Arat da katıldı.
Gezi Parkı olaylarına ilişkin, aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı üyelerinin de bulunduğu davanın bugünkü duruşması yine ertelendi.
Beşiktaş taraftar grubu Çarşı grubu üyelerinin de aralarında bulunduğu 35 sanığın Gezi Parkı olayları nedeniyle yargılandığı davanın duruşması görüldü.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada 6 tutuksuz sanık ile sanık avukatları hazır bulundu. Davanın bugün görülen celsesinde esasa ilişkin bir gelişme yaşanmadı. Hasan Arat’ın da katıldığı mahkemede dava savcı mütalaasının açıklanması için 25 Kasım 2024 tarihine ertelendi.
Hasan Arat Çağlayan’da
Beşiktaş Başkanı Hasan Arat da Çağlayan Adliyesi’ne giderek duruşmayı takip etti.
Başkan Hasan Arat, Çarşı’nın 12 yıldır süren Gezi Davası’nın bugün görülen duruşmasında yer almak üzere Çağlayan Adliyesi’nde. pic.twitter.com/Q8O72IvJd4
— Haber Kartalı (@HaberKartali) November 4, 2024
Gezi Parkı Davası’nda aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı mensuplarının da bulunduğu 35 sanığa, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “terör örgütü kurma veya yönetme ile örgüte üye olma” suçlarından beraat kararları verilmişti.
Ancak savcılığın temyiz talebi üzerine Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 18 Mart 2021 tarihinde yerel mahkemenin kararını oybirliğiyle bozmuştu. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin bozma ilamına uymasının ardından dava Osman Kavala ve gazeteci Can Dündar’ın yargılandığı dava ile birleştirilmişti.
Davada 35 kişi yargılanıyor
Davada, Koray Yalnız, Rüştü Aytan, Arda Mutludoğan, Sezgin Gülnar, Kaan Kabaş, Cem Yakışkan, Sarp Dağ, Barış Karaca, Atay Kesik, Mahmut İli, Numan Bülent Ergenç, Erdener Karataş, Volkan Eroğlu, Ant Erbirsin, Yusuf Demirci, Burak Bulut, Hüseyin Fidan, Ayhan Güner, Tuncer Gençer, Erdem Işık, Hakan Bora, Halil İbrahim Erol, Emre Işık, Engin Sarar, Serkan Sevim, Savaş Yeşiltepe, Akyan Uyanıktürk, Murat Eroğlu, Erol Özdil, İbrahim Aydın, Musa Fırat, Güray Sözmen, Mustafa Uysal, İbrahim Halilullah Turan, Hakan Tezel bulunuyor.
Çarşı’nın Gezi Parkı davası yine ertelendi
NE OLMUŞTU ?
Çarşı davasının geçmişi
Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Beşiktaş taraftar grubu Çarşı mensuplarının da bulunduğu 35 sanığa, “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek”, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet”, “terör örgütü kurma veya yönetme ile örgüte üye olma” suçlarından verilen beraat kararları Yargıtay tarafından bozulmuştu.
Bozma ilamında, İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Gezi Parkı olaylarına ilişkin dosya ile bu dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu belirtilen kararda, “örgüt üyeliği suçunun özelliği nazara alınarak, her iki dosyanın birleştirilmesi cihetine gidilmesi, sanıkların hukuki durumlarının buna göre takdir ve tayini gerekirken, yazılı şekilde eksik araştırma neticesinde beraatlerine karar verilmesi”nin bozma nedeni sayıldığı aktarılmıştı.
Bozma ilamının ardından 35 sanık 12 Temmuz’da, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden hakim karşısına çıkmıştı.
Mahkeme heyeti, usul ve yasaya uygun bulduğu Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bozma ilamına uyulmasına karar vermişti. Sanıklar ve avukatlarına, birleştirme ve dosyanın esası hususunda yazılı beyanlarını sunmak üzere süre veren heyet, birleştirme hususunda muvafakat verilip verilmeyeceği hususunun celse arasında değerlendirilmesine hükmetmişti.
Gezi Parkı olayları davasının geçmişi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Ayşe Mücella Yapıcı ve Can Dündar’ın da aralarında bulunduğu 16 sanık hakkında dava açılmıştı.
İddianameyi kabul ederek yargılama yapan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Şubat 2020 tarihli duruşmada, Osman Kavala, Ayşe Mücella Yapıcı ve Şerafettin Can Atalay’ın da aralarında olduğu 9 sanığın, yüklenen suçların işlendiğine dair mahkumiyete yeter derecede hukuka uygun somut ve kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatine yönelik hüküm kurmuş, firari 7 sanığın dosyasını ayırmıştı.
Kararın temyiz edildiği İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi (istinaf), Osman Kavala’nın da arasında yer aldığı 9 sanık hakkında verilen beraat kararlarını bozmuştu.
Tutuklu sanık Osman Kavala ve eski CIA danışmanı Henri Jak Barkey’in, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişimine ilişkin “Anayasa’yı ihlal” ve “siyasal veya askeri casusluk” suçlarından İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılandığı davanın 5 Şubat 2021’deki duruşmasında, mahkeme heyeti, dava dosyasının Gezi Parkı olaylarına ilişkin İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki dava dosyası arasında fiili ve hukuki irtibat bulunduğu gerekçesiyle birleştirilmesine, dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine hükmetmişti.
Dava dosyasında Soros’un yönetici olduğu kuruluş ile yurt dışı kuruluşlardan Osman Kavala’nın yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfı’na para transferi gerçekleştiği, vakfın da söz konusu paraların önemli bir kısmını Kavala’nın yönetim kurulu üyesi olduğu STK’lara aktardığı tespit edilmişti..
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 28 Nisan 2021’deki duruşmada, ana dava dosyasında 9 sanık yönünden verilen beraat kararlarının istinaf mahkemesi tarafından bozulduğu ve karar veren bu mahkemeye gönderildiği hatırlatılarak, o kararla birlikte firari 7 sanık yönünden dosyanın ayrıldığına işaret edilmişti.
Mahkeme heyeti, 7 firari sanık yönünden ayrılan bu dosyanın, istinaf mahkemesince bozulan İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki Osman Kavala ve Henri Barkey’in yargılandığı “15 Temmuz darbe girişimi” davası ile yine Kavala’nın 9 sanık ile birlikte yargılandığı “Gezi olayları” dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmetmişti. Böylece birleşen 3 dava dosyasındaki sanık sayısı 17’ye ulaşmıştı.
İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, 21 Mayıs’taki duruşmada, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve kamuoyunda “Çarşı” olarak bilinen dava dosyasının incelenmek üzere istenilmesine hükmetmişti.