Gökhan Sarı: Yeni statta Çarşı tribünü olmayacak
Başkanlığı döneminde kapalı tribünü bitiren Serdar Bilgili’ye yakın isimlerden biri olan Beşiktaş CEO’su Gökhan Sarı da aynı yolda!!! Gökhan Sarı yeni statta Çarşı tribünü olmayacağını, kapalı tribünün ortasının VIP tribünü olacağını açıkladı.
Radikal gazetesinin Gökhan Sarı ile yaptığı röportaj;
Beşiktaş CEO’luğuna 2012 Mart ayında geldiniz. Beşiktaş’ın mali durumu nasıl değişti?
Yönetime geldiğimizde yaklaşık 584 milyon TL borç yükümüz vardı. Bunun üçte biri vadesi geçmiş borçlardan oluşuyordu. Ğelirleri arttırmak ve vadesi geçmiş borçları ödemek önceliklerimiz arasındaydı. Biz temelde iki argümanı kullandık. Sermaye piyasaları yoluyla bunun finansmanını sağladık. Sermaye arttırımı gerçekleştirdik. 40 milyondan 240 milyon TL’ye çıktık. Halka açılmadan elde ettiğimiz gelir 72 milyon TL civarındaydı. Bunun dışında ekim başında yüzde 5’lik hissemizi yaklaşık 31.6 milyon TL’ye sattık. Yeni kiralama alanlarının kiraya verilmesi ile yeni kaynaklar yarattık ve borcumuz 474 milyon TL civarına geriledi. Yapılandırılmamış, vadesi geçmiş borcumuz yok.
Önemli kaynaklardan biri sermaye arttırımı oldu. Yeni bir bedelli sermaye arttırımı düşünüyor musunuz?
Planlarımız içinde yeni sermaye arttırımı var. Kamuoyu ile paylaşmadık henüz. Aralık ayında SPK’ya başvuracağız. Yüzde 100’e yakın artış planlıyoruz. Ocakta ya da şubatta gerçekleşecek.
Hisse senetleri fiyatlarınız yükseldi. Kulüp Galatasaray’dan daha değerli hale geldi. Neler yaptınız?
Hisse senedi fiyatlarımız 1.49’lardan 2.90’lara kadar geldi. Ancak yüzde 5 hisse satınca biraz geriledi. Bugün 2.30 TL civarında. Galatasaray’da ise sermaye arttırımı beklentisi vardı. Nakit sermaye arttırımı negatif etki yaratır. Borçlardaki artışa bakarsanız, grup içi şirketleri çıkarırsanız Galatasaray’ın borçlarında yüzde 35 artış var. Fenerbahçe’de bu oran yüzde 90’lara varıyor. Bizde ise yüzde 35 düşüş var.
Beşiktaş düze çıktı diyebilir miyiz?
Devraldığımız güne göre borçlarımız, sorunlarımız tabii ki azaldı ama sıkıntı bitti diyemeyiz. Öncelikle stadyum inşaatının finansmanını sağlamamız gerekiyor. Stadyum projemiz bittikten sonra Beşiktaş sürdürülebilir bir büyüme imkânına sahip olacak. Bizim şu anda stadyum gelirimiz 12 milyon dolar iken yeni stadyumla 50 milyon dolara çıkmasını bekliyoruz.
Standın finansmanı konusunda bir sıkıntı var mı?
Finansman için dört bankanın yer aldığı bir konsorsiyum oluşuyor şu anda. Denizbank, Şekerbank, Ziraat Bankası ve Halk Bankası. Görüşmeler devam ediyor. Bu kredinin temel kaynağı Vodafone’la yaptığımız isim hakkı sözleşmesi olacak. 111 milyon dolarlık bir sözleşme bu.
Stadın inşaatında durum nedir?
Kasımın ikinci yarısında temeli atmayı planlıyoruz. Hedefimiz yeni sezondan itibaren maçları bu statta oynamak. İnşaatın finansmanı için loca satışları önemli. Üç yıl süreyle satışının sağlanması yani. Fiyatlar değişken olacak. Kale arkasındaki localar bence en güzel yerler. 3500 dolar civarında olacak. En yüksek fiyat 13 bin dolar. Bu koltuklardan toplam 130 bin dolar artı KDV gelir bekliyoruz. VIP ise 4000-6000 dolar arasında olacak.
Diğer branşlarda etkiniz çok az. Neden?
Mali durumumuzu düzeltmek zorundayız. Kaynakları başka yerlere ayırdığınızda futboldan azaltıyorsunuz. Basketbolda başarı bekliyorsanız kaynak ayırmak zorundasınız. Fenerbahçe’nin ayırdığı bütçe 25 milyon dolar, Galatasaray’ın 20 milyon dolar, bizim ayırdığımız bütçe 3 milyon dolar. Taraftar futboldan başarı bekliyor. İki sene içinde sponsorluk gelirlerimiz sayesinde diğer takımlarla eşdeğer hale geleceğiz. Sonra bu konu da gündeme gelir. En önemli eksiğimiz Avrupa’nın olmaması. Şampiyonlar Ligi’nin geçen yıl bütçesi 900 milyon euro.
Maçların Kasımpaşa’da oynanması devam edecek mi?
Kasımpaşa’da son maçımız kadın ve çocuklara açık olacak. Bundan sonraki üç maçın da bu statta olması planlanıyor. İlk seyirci cezası olmayan maçımız ise Elazığspor’la olacak. Yerini henüz belirlemedik. Olimpiyat da olabilir, Anadolu’da da maç yapabiliriz. İzmir’de oynanabilir. Seyirci rekoru kırabiliriz.
Neden Beşiktaş Belediye Başkanlığı’na aday adayı oldunuz?
2009’dan 2011’e kadar başkan yardımcılığı yaptım. Beşiktaş Ortaköy’üyle, Bebek’iyle, Aşiyan’ı ile çok önemli bir marka. Beşiktaş Spor Kulübü de öyle. Böyle bir markayı yönettiğinizin bilincinde olmalısınız. Bu ilçenin gece nüfusu 200 bin, gündüz 2 milyona yaklaşıyor. Ama gelirleri 200 bin nüfusa göre belirleniyor. Temel unsur, her aşamada semtte yaşayanların katılımı ile kararların alınması. Her mahallenin ihtiyaçları farklı. Kadınlara öncelik verilmeli. 29 meclis üyesinden sadece 2’si kadın. Bedensel Engelliler Federasyonu üyesiyim. Engellilerin ilçede rahat yürümesini istiyorum. Bölgede 9 üniversite var. Üniversitelerle işbirliği yaparak inovasyon merkezi kurmak istiyorum.
VIP koltuklarına nasıl bir sistem düşünüyorsunuz?
Eski kapalı tribünün ortasına ‘Kalbimin en orta yeri’ ismini düşünüyoruz. Çarşı tribünü olmayacak. VIP ise kapalı tribünün ortasında olacak. Şu anda öyle bir tribün yok. Fenerbahçe 1907 gibi konumlanacak ancak farklı olacak. Yıllık kombine alınacak.
Satışa başladınız mı?
Hayır, başlamadık henüz. Ama localardan sattığımız oldu. Doğuş Grubu’na sattık. Ethem Sancak’a sattık. Rahmi Koç en iyi yerden istiyor. Ama Koç Grubu ile bir sponsorluk görüşmemiz var. Efsane geri dönebilir. Beko, Beşiktaş için çok önemlidir. Adına sloganlar yapılmış. Marka ile bütünleşmiş.
[adrotate banner=”312″]