Futbolun yeni kuralları
Bir gün FIFA başkanı falan olursam yürürlüğe girecek bazı kurallar var. Bugün onlardan bahsetmek istiyorum. IOC, FIFA ve UEFA’da bir yerlere gelebilmek için 60 yaş üzeri, lobisi kuvvetli, zamanında iyi para yemiş ve iyi para yedirmiş, tercihen bunak, yeniliklere kapalı, futboldan anlamayan, batı Avrupalı veya Batı Avrupa’nın kucağında biri olmak şart. Ama hani olur da gelirsek diye diyorum.
Buyrun, kurallarımızdan bazıları:
1) Topun oyunda olmadığı 1 saniye bile süre işlemeyecek. Basketboldaki gibi saat durdurulacak.
2) Karşılaşma süreleri 35’er dakikadan iki devre halinde 70 dakikaya düşürülecek. Şu anki sistemle vakit geçirme amaçlı geciktirmeler ve oyun gereği kaybedilen saniyeler sonrası geriye kalan, zaten 60 dakika. Sonuna eklenen uzatmalarla 65 dakika. Süre durdurularak oynatılacak 70 dakika, enerji olarak benzer bir sarfiyattan fazlasına sebep olmayacaktır oyuncularda.
3) Böylece isteyen istediği kadar yatabilir artık yerde. Serdar Kulbilge gibi kaleciler de kaleci atışlarını veya aut vuruşlarını istedikleri zaman yapsın. Ama rakibin hızını kesme amaçlı yatışlar hala devam edecektir, bunun için de sedyeyle saha dışına çıkarılan, “Ben tamamım” dese bile 5 dakika sonra girebilecek oyuna.
4) Takımlara devre başına 1 mola olmak üzere, maç içinde 2 mola hakkı tanınacak 3’er dakikalık. Böylece oyuncularını 5 dönümlük bir sahaya salıp, belli noktalara bir daha devre arasına kadar müdahale edemeyen teknik direktörlere, istedikleri oyuncuya ulaşma, taktiksel değişiklikleri kendi ağızlarından iletme ve oyuncularını motive etme şansı tanınacak.
5) Oyuncu değiştirme hakkı sayısı 5’e çıkarılacak. Bu 5 oyuncudan, maç içinde dışarıya alınmış olan, tekrar oyuna alınabilecek. Ancak bu da 5 değişiklik hakkından düşülecek.
6) Ayakla oynanan bir oyunda, başın üzerinden elle yapılan, hem komedi hem ilkel bir atış var hala futbolda. Taç atışı bundan sonra ayakla yapılacak. Taç atışı yapan oyuncuya da aynı şekilde 9.15 avantajı tanınacak. Hatta bu çizgi sahaya da eklenecek. Böylece taç atışları rakip kaleye yakın noktalarda korner kadar avantaj sağlayacak.
7) Kale yan direkleriyle korner bayraklarının tam ortasına, bir yarım korner noktası eklenecek. Dışarıya o nokta ile yan direk arasında bir yerden çıkacak toplarda bu yarım korner atışına hükmedilecek. Dışarıya daha geriden çıkan toplarda ise şu anki uzun korner atışı yapılacak.
8 ) Ev sahibi takımlar, açık; deplasman takımı ise koyu renk forma giyecek.
Saha içine olduğu kadar, saha dışına da uygulanabilecek kurallar, kural değişiklikleri var. Bu 8 maddelik liste, 50’ye kadar uzatılabilir. Bu durumda bunların her yıl iki tanesini geçirseniz bile hayata, hepsinin uygulamaya dökülmesi futbolun 25 yılını alır. Yani yapılacak iş çok. Ama mevcut yapıya bakınca gördüğümüz, yılda iki değil, iki yılda 1 bir değişiklik bile yapacak bir yönetim yok futbolun başında. Yapılan düzenlemeler devamlı sermaye gruplarının çıkarlarına, futbolun ekonomik ve ticari yönüne dair. Topun yapısı, formalar, yayın şartları, yayın gelirleri, lig düzenlemeleri.
Siz futbolun kaybettiği cazibeyi yerine oturtmazsanız, Avrupa kupaları liglerini her yıl düzenleseniz, topu titanyum yapsanız ne olur. Basketbol adeta yaşıyor. Her sezon değişen kural var. Formula 1 için, hatta tüm motor sporları için, 1 sezon kaçırsanız “takip ediyorum” diyemezsiniz, çünkü neler kaçırmış olacaksınız regülasyonlar anlamında, neler. Ama futbolda taç hala elle atılıyor. İnsanlar dinde değişiklikten, düzenlemeden bahsediyor, Türkiye’de bile zamanında ezan Türkçe okunmuş denenmiş, futbol 19. yüzyıldan beri aynı kurallarla oynanıyor.
Sıkıldık diye değil, laf olsun diye değil, ihtiyaç olduğu için değişiklik istiyoruz artık.