Kültür & Sanat Haberleri

Fazıl Say Bodrum’da esti

Fazıl SayBodrum’da başlayan ‘5’inci D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’, dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ile Moldovalı ünlü keman sanatçısı Patricia Kopatchinskaja’nın verdiği konserle başladı.

Konser öncesinde açıklama yapan Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, “Turgutreis festivali olarak bu yıl Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edilmenin sevincini yaşıyoruz. Dünyada 40 ülkeden 100 festivalin üye olduğu birliğe kabul edilmemiz, beş yılda katettiğimiz mesafeyi gösteriyor. Beş yılda 50 bin kişinin izlediği festivalin dünyanın sayılı festivalleri arasına girmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Konser anında piyanosunun bir tuşu kırılan Say ile Kopatchinskaja’nın şovu dakikalarca ayakta alkışlandı.

Doğuş Grubunun kurucu destekçiliğini üstlendiği ‘5’inci D-Marin Turgutreis Uluslararası Klasik Müzik Festivali’ dün akşam D-Marin Marina’da başladı. Aralarında gazeteciler Tufan Türenç, Hıncal Uluç, Halit Kıvanç, Can Dündar, Eski Genelkurmay Başkanı Orgenaral İsmail Hakkı Karadayı, eski Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman’ın da bulunduğu yaklaşık 4 bin 500 kişi açılış konserini izledi. Şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası eşliğinde, dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say ve ünlü kemancı Patricia Kopatchinskaja’nın konseri öncesinde düzenlenen kokteylde, sanatseverler Say ile fotoğraf çektirmek için yarıştı.

Gördüğü ilgiden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Say, “Türkiye’nin gurur kaynağı haline gelen bir festivale ilk kez katılmanın heyecanını yaşadım. Türk sanatçılar olarak yabancı sanatçıları burada ağırlamak, neler yapabildiğimizi göstermek açısından çok önemlidir” dedi.

KONSERİ KIRIK TUŞLA TAMAMLADI

Felix Mendelssohn’un keman konçertosu ile başlayan gecede Say, Gershwin’in Mavi Rapsodi’sini çaldı. Gecenin ikinci bölümünde ise Say’ın meşhur keman konçertosu ‘Harem’de 1001 Gece’, Kopatchinskaja solistliğinde sanatseverlerle buluştu. Kopatchinskaja’nın ‘Üsküdara Giderken’, Say’ın da ‘Odam Kireçtir Benim’ parçaları büyük alkış aldı.

Konserinde hareketli eserlere de yer veren Say’ın, konser ortasında piyanosunun ‘fa diyez’ tuşunun kırıldığı ortaya çıktı. 3.5 saat süren konserde tek tuşla çalmaya devam eden Say’ın piyanosu ve Patricia Kopatchinskaja’nın kemanı ile yaptığı şov izleyenleri hayran bıraktı. Konser sonunda Say’ın piyanosunun tuşunun kırılarak fırladığını şef İbrahim Yazıcı açıkladı. Yazıcı “Say piyano çalarken hiç beklenmedik bir olay gelişti. Piyanonun tuşlarından biri kırıldı. Siz bunu fark etmediniz, konser böyle sona erdi” dedi. Konserin bitimine üç eser kala Say ve yardımcıları piyanonun tuşunu aradı, Say’ın bir ara sol kolunu piyanonun içerisine sokarak çaldığı dikkat çekti. Bu arada Kopatchinskaja da Say’ın sıkıntılı anında şaka yaparak sanatçıyı rahatlatmaya çalıştı. Say, Yazıcı ve Kopatchinskaja yaşanan aksiliği şakaya vurarak konseri kahkahalarla bitirdi.

FESTİVALİ 50 BİN KİŞİ İZLEDİ

sampiyonlar ligi WTS 2

Konser arasında konuşan Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan, Turgutreis Festivali olarak bu yıl Avrupa Festivaller Birliği’ne kabul edilmenin sevincini yaşadıklarını belirterek şunları söyledi: “Dünyada 40 ülkeden 100 festivalin üye olduğu birliğe kabul edilmemiz beş yılda katettiğimiz mesafeyi gösteriyor. Beş yılda 50 bin kişinin izlediği festivalin dünyanın sayılı festivalleri arasına girmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Festivalimizin gördüğü bu ilginin aynı zamanda, Türkiye’de sanata ve kültüre bakış açısı ve gelinen çağdaşlık noktasını göstermek açısından da çok anlamlı olduğuna inanıyorum. Bu konserlerin gelirini, Anadolu’daki güzel sanatlar meslek liselerine enstrüman, eğitim araç ve gereç alımında kullanacağız. Önümüzdeki yıl Didim’de hizmete girecek marinamızda ise bu ve buna benzer sanat etkinliklerini sürdürmeye devam edeceğiz.” Turgutreis Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Dinçberk, CEO Hüsnü Akhan’a Amiral Turgutreis büstü hediye ederek beldenin sanatına yönelik yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etti.

Festivalin bugün yapılacak bölümünde sahnede Çin rüzgarı esecek, Sanatseverler ilk kez Çin ile özdeşleşmiş bir çalgı olan ‘Erhu’ ile tanışacak. Cuma günü ise ‘Şefi olmayan orkestra’ unvanı ile de tanınan 57 yıllık topluluk I Musici Di Roma, 12 kişilik virtüöz kadrosuyla, 124 yıllık tarihi çalgılarla sanatseverlerle buluşacak. (Milliyet)

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu