Egebank davasında Murat Demirel ve Ümit Öndeş hapis cezasına çarptırıldı
İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, “El konulan Egebank’ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattığı” iddiasıyla yargılanan bankanın eski sahibi Yahya Murat Demirel’i 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
19.10.2010 13:42 Son Güncelleme: 11.12.2018 14:23
Murat Demirel, Cavit Çağlar, Ümit Öndeş
Yahya Murat Demirel, eşi Ayşenur Esenler, kardeşi Neslihan Demirel, Mehmet Nail Keçili ve Cavit Çağlar, Ümit Öndeş’inde da aralarında bulunduğu 26 sanık hakkında “Off-shore” şirketinin kurulması, para toplanması, paraların Demirel Grubuna aktarılmasının süreklilik arz etmesinden dolayı “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, bu teşekküle katılmak ve yardımda bulunmak” suçlarından ötürü yaklaşık 9 yıldır süren davayı İstanbul 1. Ağır Ceza Mahkemesi, karara bağladı.
Mahkeme heyeti, “El konulan Egebank’ı usulsüz işlemlerle zarara uğrattığı” gerekçesiyle Yahya Murat Demirel’i 17 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.
Aynı dava kapsamında yargılanan sanıklardan Murat Budanaz ve Ümit Öndeş de çeşitli cezalar aldı.
3182 sayılı Bankalar Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1999 yılından sonra ve ilk bilirkişi raporunda kredilerde değişik miktarlarda zimmetlerin söz konusu olduğunu belirten mahkeme heyeti, Teftiş Kurulu, TMSF ve BDDK’dan gelen çeşitli raporlardan, toplam olarak kullandırılan usulsüz kredilerin miktarının 35 milyon 112 bin 69 TL olduğunun anlaşıldığını ifade etti.
Murat Demirel “Nitelikli zimmet” suçtan 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı
Mahkeme Heyeti, Demirel’i “Nitelikli zimmet” suçundan lehine olan 4389 sayılı eski Bankalar Kanunu uyarınca 18 yıl hapis ve 60 bin TL adli para cezasına çarptırdı.
Suçun sanığın görev yaptığı süre içinde değişik tarihlerde süreklilik halinde işlenmiş olmasını göz önüne alan mahkeme heyeti, Demirel’in cezasını 21 yıl hapis ile 70 bin TL adli para cezasına yükseltti.
Mahkeme heyeti, Yahya Murat Demirel’in yargılama süresindeki davranışlarını göz önüne alarak eski TCK’nın 59. maddesi uyarınca cezasını 17 yıl 6 ay hapis ve 58 bin 333 TL adli para cezasına indirdi.
Ümit Öndeş usulsüz kredilerin zimmetine geçirilmesi eyleminden 14 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Mehkeme heyeti, Egebank AŞ’de banka eski genel müdür vekili ve yönetim kurulu üyesi olan Ümit Öndeş ile eski Kredi Risk İzleme ve Hukuk İşleri Birim Müdürlüğünde yönetmen olarak görev yapan Murat Budanaz’ın bankanın hakim hissedarı sanık Yahya Murat Demirel ile birlikte hareket ederek usulsüz kredilerin zimmetine geçirilmesi eylemini gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Ümit Öndeş ve Budanaz’ın eylemleriyle hileli hareketleri sonucunda, kredilerin, Demirel’in kişisel hesabına aktarılmasını sağladıklarını belirten mahkeme heyeti, her iki sanığı eski Bankacılık Kanunu’nun 22. maddesinin uyarınca 14’er yıl 7’şer ay hapis cezasına çarptırdı.
Mahkeme heyeti, bu sanıklara daha aşağı olayamayacağından zimmet miktarının 3 katı olarak sanık Budanaz’ın 60 milyon 939 bin 117 TL, Ümit Öndeş’in ise 89 milyon 8 bin 9 TL adli para cezasına çarptırılmasına hükmetti.
Zimmet suçunu oluşturan eylemlerle bankanın 35 milyon 112 bin 691 TL zarara uğratıldığını, bunun 15 milyon 131 bin 710 TL’sinin yapılan tahsilatlarla karşılandığını, geriye 19 milyon 980 bin 981 TL banka zararı kaldığını belirten mahkeme heyeti, Yahya Murat Demirel’in mevcut banka zararının tümünden, Murat Budanaz’ın 10’da 3’ü, Ümit Ümit Öndeş’in de 10’da 2’si oranında sorumlu tutulmalarına hükmetti.
Mahkeme heyeti, “zimmet” ve “zimmete iştirak” suçundan haklarında dava açılan diğer sanıkların ise beraatlerine karar verdi.
“Off-shore” suçu zaman aşımında
Yahya Murat Demirel, eşi Ayşenur Esenler, kardeşi Neslihan Demirel, Mehmet Nail Keçili ve Cavit Çağlar’ın da aralarında bulunduğu 26 sanık hakkında “Off-shore” şirketinin kurulması, para toplanması, paraların Demirel Grubuna aktarılmasının süreklilik arz etmesinden dolayı “Cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak, bu teşekküle katılmak ve yardımda bulunmak” suçlarından dava açıldığını belirten mahkeme heyeti, bu suçlamaya ilişkin zaman aşımı süresi olduğundan ortadan kaldırılmasına karar verdi.
8 sanık, 615 kez dolandırıcılık suçu işlemiş
Demirel’in de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında, 615 kez “dolandırıcılık” suçundan cezalandırılması istemiyle dava açıldığını belirten mahkeme heyeti, Off-shore şirketi adına mudiler aldatılarak 80 milyon dolar para toplandığı, bunun 73 milyon dolarının Demirel Grubuna ait firmalara aktarıldığını kaydetti.
Sanıkların eylemlerinin “bankayı aracı kılarak dolandırıcılık” suçunu oluşturduğunu belirten mahkeme heyeti, söz konusu suçun 7.5 yıllık zaman aşımı süresi dolduğundan bu konudaki davanın ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Yahya Murat Demirel ile Neslihan Demirel’in de aralarında bulunduğu 21 sanık hakkında çeşitli eylemlerle “dolandırıcılık” suçu işledikleri iddiasıyla dava açıldığını kaydeden mahkeme heyeti, sanıkların eylemlerinin suç tarihinde 4389 sayılı Bankalar Kanunu’nun henüz yürürlüğe girmemiş olması nedeniyle “hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanmak” suçunu oluşturduğunu bildirdi.
Mahkeme heyeti, bu nedenle bu konudaki davanın da zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırılmasına karar verdi.
Çağlar Grubuna verilen usulsüz krediler
Çağlar Grubuna verilen krediler ile boş tasfiye protokolüne ilişkin olarak açılan ve ana dosya ile birleştirilen davada, bilirkişilerin Demirel dışındaki sanıkların sorumluluklarının bulunmadığını bildirdiğini hatırlatan mahkeme heyeti, söz konusu davada da zaman aşımı süresinin dolduğundan ortadan kaldırılmasına hükmetti.
Mahkeme heyeti, ana dava dosyasıyla birleşen diğer bazı davalar yönünden de zaman aşımı süresi dolduğundan ortadan kaldırma kararı aldı.
Ümit Öndeş’in Almanya’da olduğu sanılıyor.
32 yaşındaki Öndeş, ilginç bir tip; yakışıklı ve zeki biri… Bankaya el konulduktan sonra bankadan ayrılmadı, bu bankanın devredildiği Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu yetkilerinin de işine geldi, bazı bilgilere ulaşıldı. Ancak bazı çevrelere göre;
“Ümit Öndeş Almanya’daki bir demir çelik fabrikasını alan firmada yönetim kurulu üyesi olmuş”
Ümit Öndeş içerde kalarak Demirel lehine tasarruflarda bulundu. Daha sonra bankadan ayrılarak Doğu Almanya’daki bir demir çelik fabrikasını alan firmada yönetim kurulu üyesi oldu.