Kültür & Sanat Haberleri

Dünya ikincisi Hatay Müzesi yenilendi

Hatay MüzesiMitolojik dönemlerin resmedildiği toplamda 1.250 metrekareye yakın mozaikleriyle dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi konumunda olan Hatay Müzesi yenilendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre Hitit, Asur, Roma ve Bizans gibi birçok uygarlığın yaşam izlerinin tanığı olan ve binlerce tarihi eserin yanı sıra, sanatın renkli taşlara nakşedildiği görkemli mozaik zenginliğiyle de ünlenen Hatay Müzesi, onarılarak modern hale getirildi.

İlk olarak 1948 yılında açılan, 1969-73 yılları arasındaki ilavelerle genişletilen, ancak uzun süre onarım geçirmemesi sonucu zaman içerisinde eskiyen binanın yenilenmesi için ödenek aktarıldı. Hummalı bir çalışmayla, Mayıs ayında başlatılan onarım kapsamında, önce iç mekanların boyası yapılan ve elektrik tesisatı değiştirilen müzeye, eserleri neme karşı koruyan teknik cihazlar ve klimalar yerleştirildi. Ayrıca ziyaretçiler için yeni bilgi panoları da hazırlandı.

MÜZEDE 35 BİN ESERİN 3 BİNİ SERGİLENEBİLİYOR

Mozaiklerin yanı sıra taş eserler, heykeller ve sikke gibi toplamda 35 bin civarında eserin yer aldığı müzede, bunların ancak 3 bini sergilenebiliyor. Bunun yanında toplamı 1.250 metrekareye yakın mozaiklerden de ortalama 1.000 metrekarelik kısmı teşhire sunulabiliyor. Müzedeki diğer mozaikler, gün ışığına çıkarılmak için toprak altında bekletiliyor.

Bu eserlerin de toprak altından çıkıp sergilenebilmesi için yeni müze binasının inşasına yönelik çalışmalar yapılıyor. Yeni binanın açılmasıyla dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olan Hatay Müzesi, bu konumunu daha da güçlendirecek.

6 AYDA 46 BİN ZİYARETÇİ

Hatay Müzesi, özellikle Roma ve Bizans dönemi sanatının en çarpıcı örneklerini oluşturan, rengarenk taşlarla mitolojik olayların ve kişilerin sembolize edildiği mozaikleriyle yerli ve yabancı turistlerin daima ilgisini çekiyor. Müzeyi, geçen yıl 75 bin 745, bu yılın ilk 6 ayında da 46 bin 37 kişi ziyaret etti.

sampiyonlar ligi WTS 2

Müzede sergilenen bazı mozaikler ise şöyle:

-Orpheus Mozaiği: Apollon’un oğlu olup, Ozan Tanrı olarak bilinir. Euridyke’ye olan aşkıyla ünlüdür. Yılan sokması sonucu ölen eşi Euridyke’yi, yeraltından çıkarmak için Hades ile anlaşır. Anlaşma gereği, yeraltından çıkıncaya kadar geriye bakmaması gerekir. Ancak ilk ışıkları gördüğünde, özlemle arkasındaki Euridyke’ye bakar ve onu sonsuza dek kaybeder. Ona olan aşkını şiirlerde ve şarkılarda dile getirerek dolaşır.
-Sarhoş Dionysos Mozaiği: ”Şarap ve Bitkilerin Tanrısı” olan Dionysos, Zeus ile Semele’nin oğludur. Zeus ile Semele’nin ilişkisini öğrenen kıskanç Hera, Zeus’tan bütün güçlerini göstermesini ister. Zeus güçlerini gösterince, Dionysos’a hamile olan Semele yanar. Zeus bebeği baldırına yerleştirir ve oradan doğurur.
-Kemgöz: Nazardan korunmak için yapılmıştır. Kötü bakışı simgeleyen gözün; akrep, köpek, ok ve gagalayan kuş ile etkisiz hale getirilmesi tasvir edilmiştir.
-Okeanos ve Tethys: Karı-koca olan Okeanos ve Tethys, toprak ana Gaia ve Uranus’un titanlar olarak adlandırılan 12 çocuğundan ikisidir. Okeanos nehirlerin tanrısıdır. Tethys ise suların içindeki bolluk ve bereketi simgeler. Bu nedenle genellikle etraflarında yer alan deniz canlıları ile birlikte tasvir edilirler.
-Dansözler mozaiği ve av sahnesi mozaiği.

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu