Çankaya’dan anlamlı Atatürk videosu
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1 Kasım 1932 tarihli meclis açılış konuşması, Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde, “Atatürk Özel” bölümü altında ve ana sayfada yayınlandı.
Ancak, Cumhurbaşkanlığı sitesinde yeralan görüntüde, Atatürk’ün konuşmasının son bölümü yer almıyor. Atatürk bu bölümde, “”Milli kültürün her alanda açılarak yükselmesini Türk Cumhuriyeti’nin temel dileği olarak sağlayacağız. Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün Devlet kuruluşlarımızın dikkatli ve ilgili olmasını isteriz” sözleri yeralıyor.
Cumhurbaşkanlığı sitesinde yer alan duyuruya göre, Gazi Mustafa Kemal’in 1 Kasım 1932 tarihli meclis açılış konuşması, Cumhurbaşkanlığı arşivinde bulunan görüntüsüyle bugünden itibaren “Atatürk Özel” bölümünde yer aldı. Duyuruda, açılış konuşmasının “ulu önderin millet iradesine verdiği önemi göstermesi ve 1929 Büyük Buhranı’nın etkilerinin sürdüğü bir ortamda gerçekleşmesi” nedeniyle, ayrı bir anlam taşıdığı belirtilirken, şu notlara yer verildi: “’Beynelmilel siyasi ve iktisadi buhranlardan beşeriyetin duymakta olduğu sıkıntı ve acı devam etmektedir’ girişiyle başlayan konuşmasında, alınan ekonomik tedbirleri anlatan Gazi Mustafa Kemal, ‘Her zaman göz önünde bulundurduğumuz ana işlere, ara vermeden devam etmek mecburiyetindeyiz’ ifadesiyle de uzun vadeli hedefler konusundaki kararlılığı vurguluyor. Konuşmasında sık sık millete vurgu yapan ve moral veren Gazi Mustafa Kemal, dış politika konusunda da ‘Komşularımızla ve bütün milletlerle münasebetlerimiz ciddi, samimi sulh ve emniyet fikrine müstenit olarak inkişaf etmektedir’ diyerek Türkiye’nin diğer devletlerle olan barışçı ve dostane politikasını öne çıkarıyor. Gazi Mustafa Kemal’in ilk cumhurbaşkanı olarak gelenek haline getirdiği Türkiye Büyük Millet Meclisi açış konuşmaları, halefleri tarafından da bugüne kadar devam ettirildi.”
[media id=35 width=500 height=420]Öte yandan, görüntüde, Atatürk’ün konuşması tam metniyle yer almıyor. Görüntüde, Atatürk’ün açılış konuşmasının son cümleleri olan şu bölüm bulunmuyor: “Milli kültürün her alanda açılarak yükselmesini Türk Cumhuriyeti’nin temel dileği olarak sağlayacağız.
Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün Devlet kuruluşlarımızın dikkatli ve ilgili olmasını isteriz.
Sayın arkadaşlar, Ulusumuz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir.
Büyük Türk milletinin, bu yoldaki hızını, her imkan ile artırmaya çalışmak, bizim hepimizin en kutlu görevidir.”
Atatürk’ün Millet Meclisi Tutanak Dergisi’nde (D. IV, C. 10, Sa. 3) yer alan 1 Kasım 1932 tarihli TBMM’nın açılış konuşmasının tam metni ise şöyle: “Büyük Millet Meclisinin sayın üyeleri, Büyük Millet Meclisinin 4’üncü döneminin 2’nci yasama yılını açıyorum. Yüce milletimizin değerli vekillerini, saygı ve sevgi ile selamlarım. (Alkışlar) Aziz arkadaşlarım…
Uluslararası politik, ekonomik bunalımlar nedeniyle uygarlığın çekmekte olduğu sıkıntı ve acılar sürmektedir.
Politik bunalımın içyüzü, silahları bırakma konferansının zorluklarında özel olarak gözlenebilir.
Ekonomik bunalım ise, uluslar arasında değişimin azalması ve daralması ile alanını genişletmiş ve etkisini artırmıştır.
Bizim inancımızca uluslararası politik güvenliğin gelişmesi için, ilk ve en önemli şart, ulusların hiç değilse barışı koruma fikrinde içtenlikle birleşmleridir. (Alkışlar) Biz, ekonomik güçlenmenin temelinin de, ancak her ulusun refah içinde yaşamaya ve ilerlemeye hakkı olduğunu kabul eden bir düşünce ile ve bütün ulusların birlikte çalışmalarıyla sağlanabileceği görüşündeyiz. (Alkışlar) Sayın milletvekilleri…
Bütün ulusların güçlükle göğüs germeye uğraştığı zorluklar içinde ulusumuz büyük canlılık, hükümetimiz yerinde davranış göstermektedir. (Alkışlar) Komşularımızla ve bütün uluslarla ilişkilerimiz ciddi, içten, barış ve güven fikrine dayalı olarak gelişmektedir. (Alkışlar) Dostlar arasında dürüst bir durumun korunması bizim her zaman çok önem verdiğimiz bir esastır. (Alkışlar) Uluslararası ekonomik güçlüklere karşı, bu günkü duruma göre, koruma, dengeleme ve gelişim için önlemler almaktayız. Karşısında bulunduğumuz her imkandan yararlanmaya çalışıyoruz. Milli ekonominin ve paranın gösterdiği güç ve sabit durum, alınan önlemlerin uygun oluşuna inandıracak niteliktedir.
Bütçenin durumu, tahminlerin bu yıl gerçekleşebileceği konusunda güçlü umutlar vermektedir. Muhakkak ki, dengeli bir bütçenin sağlanması, gelecek yıla yönelik endişelerimizin yine özü olacaktır.
Aziz arkadaşlar…
Her zaman göz önünde bulundurduğumuz ana işleri, ara vermeden sürdürmek zorundayız.
Demiryolu programının uygulanmasına devam edeceğiz. (Alkışlar) Tarım alanında yenileme kuruluşlarını tamamlayacağız.
İhracat mallarımıza dış ülkelerde alıcı bulmak ve satışlarımızı çoğaltmak için, her önlemi arayıp tespit etmek önem verdiğimiz konular arasındadır. (Alkışlar) Ulusal ihtiyaç ve yararımız için gerekli olan sanayi kuruluşlarının bir an önce kurulması konusunda da önemle çalışıyoruz.
Sosyal hastalıklar ile uğraşım çalışmalarımızı artıracağız.
Milli kültürün her alanda açılarak yükselmesini Türk Cumhuriyetinin temel dileği olarak sağlayacağız. (Alkışlar) Türk dilinin, kendi benliğine, aslındaki güzellik ve zenginliğine kavuşması için, bütün Devlet kuruluşlarımızın dikkatli ve ilgili olmasını isteriz. (Alkışlar) Sayın arkadaşlar…
Ulusumuz her güçlük ve zorluk karşısında, durmadan ilerlemekte ve yükselmektedir. (Alkışlar) Büyük Türk milletinin, bu yoldaki hızını, her imkan ile artırmaya çalışmak, bizim hepimizin en kutlu görevidir. (Milliyet)
[adrotate group=”2”]