Gazprom’dan Tüpraş’a geçen sponsorluk anlaşmasında ilginç gelişmeler
Gazprom’dan Tüpraş’a geçen sponsorluk anlaşmasının aslında Ahmet Nur Çebi’nin değil Hasan Arat’ın çabaları ile ortaya çıktığı iddiasında bulunuldu.
Fanatik Gazetesinin haberine göre Ahmet Nur Çebi Hasan Arat’ı Rahmi Koç’a şikayet etti.
Fanatik gazetesinin “Çebi’den Koç’a, Arat için telefon!” başlığıyla verdiği habere göre Beşiktaş Başkan adaylarından Hasan Arat, destek ziyaretleri için gittiği dernekler toplantılarında stat sponsoru Tüpraş’ı kendisinin bulup anlaştırdığını söyledi…
Derneklerde yaşanan bu gelişmeden haberdar olan Başkan Ahmet Nur Çebi çok sinirlendi.
Ahmet Nur Çebi, Rahmi Koç’u arayıp durumu izah etti.
Kendisi adına duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Rahmi Koç, “Bizim Beşiktaş ile olan ve yıllara dayanan ilişkilerimiz kişilere dayalı değil. Kulüp ve kurum arasında. Bu yüzden ne önce ne de bundan sonraki başkanlar ile şahsi bir durum söz konusu değil. Dolayısı ile stat sponsorluğu ve diğerleri de bu çerçeve içinde gerçekleşti” şeklinde cevabını vererek noktayı koydu.
TÜPRAŞ SPONSORLUĞUNA HASAN ARAT MI ARACI OLDU?
Diğer bir spor gazetesi olan Fotospor da Tüpraş sponsorluk anlaşmasının aslında Ahmet Nur Çebi’nin değil Hasan Arat’ın çabaları ile ortaya çıktığı iddiasında bulundu.
FOTOSPOR’da çıkan habere göre;
Aylarca 2 İngiliz, 1 Koreli ve 1 de Kazak firmasıyla ve Gazprom ile stat sponsorluğu için görüşen Ahmet Nur Çebi yönetimi hiç birisinden sonuç çıkaramadı.
RAHMİ KOÇ KIRMADI
Bunun üzerine Hasan Arat kendisini çok seven Rahmi Koç’un kapısını çaldı. Sponsorluk için destek istedi. Koç da, Arat’ı kırmadı. Tüpraş’ın sponsorluğunun önünü açtı. İddiaya göre, Koç Holding başvurana kadar Çebi’nin sponsorluk konusundan haberi bile yoktu.” diyerek konuya başka bir açıdan yorum yapıldı.
NE OLMUŞTU ?
100 Milyon euro’luk GAZPROM Anlaşmasından TÜPRAŞ’a DÖNEN SPONSORLUK OLAYINI TAKİP EDEN SÖZCÜ GAZETESİ SÜRECİ BÖYLE YAZDI
1-“Beşiktaş, Vodafone ile 2013’te 5 yıl forma göğüs sponsorluğu kapsamında 29 milyon dolar ve 10+5 yıllık stat isim hakkı sponsorluğu için de 116 milyon dolar karşılığı anlaşma imzalamıştı.
Dünyaca ünlü telekomünikasyon şirketinin 5 yıllık opsiyonunu kullanmama kararının ardından siyah-beyazlıların maçlarını oynadığı mekanın adı “Beşiktaş Stadı” olarak değişti.”
Siyah-beyazlı yönetim de birkaç aydır sürdürdüğü yeni stat sponsorluğu arayışını hızlandırdı. Ancak henüz sonuca ulaşılamaması transferleri de etkiledi.
TRANSFER YAPILAMADI
2- Yeni sezon öncesi takviyeye ihtiyacı olan Beşiktaş henüz hiçbir oyuncuya imza attıramadı.
Bonservisi elinde, imza parasıyla oyuncular arayan yönetimin eli, en büyük kaynak olan stat sponsorluğundan henüz para gelmediği için bağlandı.
Beşiktaş, Rus petrol devi Gazprom ile imza aşamasına gelmişti. Ancak Rusya-Ukrayna savaşına son darbe girişimi de eklenince süreç sekteye uğradı.
100 MİLYON EURO UÇTU
3- Başkan Ahmet Nur Çebi, isim vermeden Gazprom’u doğrularken; Rus firması dışında biri Kore, biri Kazakistan, biri de İngiltere’den şirketlerle görüşmelerini sürdürdüklerini açıklamıştı.
Çebi rakam vermese de Gazprom ile anlaşmanın 20 milyon Euro’dan 5 yılda 100 milyon Euro olması bekleniyordu.
İngilizlerden, Beşiktaş’a Gazprom tehdidi!
4- Beşiktaş’ın Gazprom ile anlaşma yapmaya çalıştığı günlerde Ahmet Nur Çebi’nin ismini açıklamadığı İngiliz Beşiktaş’a Gazprom tehdidinde bulundu.
Fotospor gazetesinin 16 Nisan 2023 tarihli haberine göre
Adı açıklanmayan İngiliz şirketi adına Beşiktaş’la sponsorluk görüşmeleri yapan aracılar son toplantıda şu ifadeleri kullandı.
* Ruslarla anlaşma yapamazsınız. UEFA ve FIFA ceza verir.
* Korelilerin operasyonun dışında kalacağına güvenmeyin.
* Kazakların hayallerine kapılmayın
* Hepsi arasında en iyi, en doğru ve en akıllıca seçim biziz.
Beşiktaş’a Gazprom müjdesi! UEFA’dan onay geldi
4- Beşiktaş yönetiminin UEFA’ya başvuruda bulunarak sorduğu sponsorluk anlaşması ile ilgili konuya UEFA’dan cevap geldiğini Fanatik Gazetesi 30 Mayıs 2023 tarihinde “Siyah-beyazlılar, bu hafta dev şirketle görüşmelerini sıklaştıracak. Anlaşma ile ilgili UEFA’dan da onay alındı.” şekliyle duyurdu.
Haberde “Beşiktaş, Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya yönelik yaptırımlardan dolayı bu anlaşma için UEFA’nın da görüşünü aldı. UEFA’nın kendi turnuvalarında stat isminin daha önce de olduğu gibi Beşiktaş Park olarak anılmaya devam edeceğini belirttiği ve Gazprom ile yapılan anlaşmanın önünde herhangi bir engel bulunmadığı öğrenildi.” denildi.
RUS BASINI: Anlaşma tamam
5- Rusya basını, 29 Mayıs 2023’te uzun süredir gündemde olan Gazprom’un Beşiktaş’a sponsorluğu konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.
Haberlere göre, Gazprom, Beşiktaş’a 3 yılda 78 milyon euro ödeyecekti.Beşiktaş, Gazprom logosuna formasında yer verecek ve İstanbul’daki stadın adına da Gazprom eklenecekti.
Aynı günlerde TRT Spor haberinde, “Anlaşma 3+2 yıllık olacak ve Beşiktaş, 3 yıl için 61.5 milyon euro kazanacak. Anlaşmaya 2024/25 sezonu itibarıyla forma sponsorluğu da dahil edilecek” denilmişti.
Gazprom’dan Zenit’e Brezilyalı yıldız Malcom’u Beşiktaş’a gönderme tavsiyesi
6- Beşiktaş ile Gazprom arasında imzalanması beklenen sponsorluk anlaşması haberini takiben Malcom’a da Besiktas tavsiyesi geldi.
Spartak Moskova’nın eski sahibi Leonid Fedun’un eski danışmanı Franco Camozzi, Zenit forveti Malcom‘un Rusya Premier Lig’de sezonun en iyi oyuncusu olmasını değerlendirdi. Fotospor’da yer alan haber şöyleydi;
* Malcolm’u tebrik ediyorum, umarım gelecek sezon Rusya’da kalır. Ama bu çok zor. Büyük olasılıkla ayrılacak. Malcom, Avrupa’ya gitmezse RPL’de bozulacak mı? Bunu bilmiyorum, belki de.
* Zenit belki de onu Gazprom anlaşmasıyla bir yıl Rusya dışına çıkarıp, Avrupa Kupaları’nda oynamasına izin vermeli. Rusya’da oyuncular Avrupa’dan bir rakibe karşı oynamadıkları için ne kadar iyi ya da kötü oynadıklarını bilmiyorlar.
Beşiktaş ile Gazprom arasındaki anlaşma kapsamında Rus enerji devinin siyah-beyazlı kulübü Rusya’dan geçici ya da kalıcı süre ayrılmak isteyen oyuncular için geçiş olarak kullanacağı iddia ediliyordu.
Beşiktaş, Tüpraş ile stadyum isim hakkı ve reklam sözleşmesi imzaladı, Koç Grubu senelik 7,5 milyon ödeyecek.
7- Tüm Beşiktaşlılar yeni yapılacak transferler ile daha güçlü bir takım kurmak için oluşacak Gazprom sponsorluğunu beklerken Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ’den Kamuyu Aydınlatma Platformu’na gönderilen açıklamada, Tüpraş ile 2023-2024 sezonundan başlamak üzere 3 sezon için geçerli olacak stadyum isim hakkı ve reklam sözleşmesi imzalandığı bildirildi.
Yapılan açıklamada 2023-2024 sezonu için anlaşma bedelinin başarı primi dahil toplam 230 milyon 383 bin 150 lira ve artı KDV olduğu belirtilen açıklamada, “2024-2025 ve 2025-2026 sezonlarına ilişkin tutarlar, 2023-2024 sezonuna ilişkin belirlenen tutarlara Türkiye İstatistik Kurumunca yayınlanan TÜFE oranı eklenmesi suretiyle bulunacaktır.” denildi.
Beşiktaş’ın Gazpromdan, Koç Grubuna döndüğü sponsorluk anlaşması 3 yıllık olurken stadın adı Tüpraş Stadyumu olacak ve senelik kazanç 7.5 milyon Euro seviyesine inecek.
İstifa eden Beşiktaş Asbaşkanı Çetinsaya’dan flaş Gazprom açıklaması
8- Beşiktaş’taki asbaşkanlık görevinden istifa eden Serhan Çetinsaya, 26 Ekim tarihinde ayrılık süreci ve yönetimle ilgili sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Çetinsaya Gazprom sponsorluğuna ilişkin flaş açıklamalarda bulundu.
Stat sponsorluğu süreçlerine değinen Çetinsaya, “Vodafone, ciddi bir sponsordu. Vodafone’un, 2023’ün ilk çeyreğinde sponsorluğu yenilemeyeceğini ve devam edilmeyeceğini söylemesi, Beşiktaş’ın yeni sponsor arayışlarının Ocak-Şubat-Mart aylarında başlayabilmesine neden oldu.
Çünkü; son sezon da olsa Vodafone’un devam etme durumu da vardı. Bir devlet şirketi olan Gazprom ile anlaşmaya varmıştık ancak bağlı oldukları devlet şu an bir savaşın içerisinde. Bu savaş nedeniyle dünyada uygulanan çeşitli yasaklar var.
Bu durumların ve UEFA nezdinde bu sponsorluğunun kabulünün araştırılması, geç cevap da aldığımızdan dolayı bizim 2 ayımızı aldı. Bunun akabinde Şubat ve Mart aylarında deprem nedeniyle milletçe çok zor günler geçirdik.
Gazprom işinin kağıt üzerinde finalize noktasına geldiğimizde Nisan ayına gelmiştik. Gazprom anlaşmamız şu şekildeydi; 3 yıldan yıllık 20 milyon Euro, 2 yıl çift taraflı fesih hakkı ve opsiyondu.
Biz 20 milyon Euro’nun üzerini bulduğumuzda biz feshedebiliyorduk, onlar 3 yıl bittikten sonra sözleşmeden çıkabiliyorlardı.
Anlaşmanın tüm şartlarını oturtmamıza rağmen, bir iki sebep bahane gösterilerek bu anlaşmanın yapılamayacağı bize çok geç iletildi.” şeklinde konuştu.
“ZENIT İLE CİDDİ PROJELERİMİZ VARDI”
Serhan Çetinsaya, Gazprom ile yaz döneminde görüştükleri sponsorluğun detaylarını da açıkladı. Çetinsaya, “Gazprom’un sahibi olduğu Zenit Kulübü’nün, Beşiktaş Kulübü ile kardeş altyapı projesi mevcuttu.
Bu projede Zenit’in kardeş altyapı projesini desteklemek için vereceği meblağdan küçük bir fonu ayırıp, bizlerin Beykoz Paşamandıra’da aldığımız tesisimize mali yardımı olacaktı. Kardeş takımlığımızı maddi-manevi pekiştirmiş olacaktık.
Rusya Futbol Federasyonu, UEFA tarafından tanınmadığından dolayı Rusya’daki oyuncular kolay kolay Avrupa’ya transfer olamıyordu. Avrupa takımları, bir Rus takımına ödeme yapma konusunda çekince yaşıyor. Biz bunu Bahtiyar transferi sürecinde de yaşadık.
Bu noktada, Zenit’te oynayan oyuncuların Beşiktaş üzerinden transferi konusunda da ortak bir proje çalışmıştık. İki taraf için de kazançlı bir iş olacaktı ve ciddi bir gelir elde edecektik.” dedi.
Gazprom’dan Zenit’e Brezilyalı yıldız Malcom’u Beşiktaş’a gönderme tavsiyesinde bulunduğu Malcom 2022/23 – Zenit | Best Skills, Goals & Assists (HD)