Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Mısır’la siyasi ilişkilerinde ciddi sorunlar olduğunu söyledi. Londra’da yayınlanan Darul Hayat gazetesindeki röportajının ilk kısmında Esad, ilişkilerin düzelmesi için Mısır’ın girişimde bulunması gerektiğini söyledi.
5 yıldır üst düzey bir Mısırlıyı ülkesinde görmediğini dile getiren Esad, şekli de olsa diplomatik ve siyasi alanda bir inisiyatif olması gerektiğinin altını çiziyor.
Mısır’ı ziyaret etmesi için resmi bir davet olması gerektiğini de vurgulayan Esad, iki ülke ilişiklerinde sorunlar olduğu için davet gelmesi gerektiğini ifade ediyor.
Mısır’dan hiçbir şey talep etmediğini ve hiçbir şey de istemediğini belirten Esad, iki ülke ilişkilerinde anlaşmazlıkların yeni olmadığına da işaret ediyor.
1979 tarihli Camp David Anlaşması’na halen karşı olduklarını ifade eden Esad, şu anda da pek çok ihtilaf konusu bulunduğunu, ancak bunu kendilerinin problem yapmadığını, belki Mısır’da bazılarının bunu problem olarak gördüğünü söylüyor.
Suudi Arabistan’ın iki ülkenin arasını bulmak için çaba gösterdiğini de anlatan Esad, bu amaçla geçtiğimiz aylarda Kuveyt Emiri’nin ev sahipliğinde Suudi ve Mısır liderleriyle bir araya geldiğini, ancak herhangi bir gelişme olmadığını da vurguluyor.
Lübnan ve Filistin konularının mı iki ülke ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönündeki soruya da Esad şu şekilde cevap veriyor: ‘Biz Suriye olarak problemin ne olduğunu bilmiyoruz. Söylediğim gibi Mısır’dan hiçbir şey istemiyorum. Sadece şunu soruyorum: Suriye’den ne istiyorsunuz?’
Arap- İsrail savaşlarının dördünde de ittifak eden Mısır ve Suriye ilişkileri özellikle 2005 yılında Lübnan Başbakanı Refik Hariri’nin öldürülmesinden sonra kopma noktasına geldi.
Suriye’nin İran’la geliştirdiği sıkı ilişkiler, Hizbullah’ın Lübnan’da güçlenmesi, Mısır’ın açıkça El Fetih’in tarafını tutarken, Suriye’nin Hamas yanlısı bir politika izlemesi iki ülke ilişkilerinin gerilmesinin en önemli sebepleri arasında sayılıyor.
Daha önce Suriye’ye karşı Mısır’la benzer bir politika izleyen Suudi Arabistan ise geçtiğimiz yıl Türkiye’nin de katkılarıyla Şam’la ilişkilerini düzeltmiş, iki ülke liderleri arasında karşılıklı ziyaretler gerçekleştirilmişti.
[adrotate group=”74″ banner=”79″]
Takip Et