Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporunu onayladı
Hollandalı parlamenter Ria Oomen-Ruijten tarafından kaleme alınan Türkiye raporunu, Avrupa Parlamentosu genel kurulu kabul etti.
Oylamadan 528 ”Evet”, 52 ”Hayır” oyu çıktı.
Raporda, Türkiye’ye reformların hızlandırılması çağrısı yapıldı.
Oylama da 16 değişiklik önergesinden 4’ü kabul edildi.
Avrupa güvenlik ve savunma politikası planlanmasında, ”NATO’nun önemli ülkesi” Türkiye’ye danışılmasını tavsiye eden değişiklik önergesi kabul edildi.
Kıbrıs’ta kayıp kişilerin akıbetinin araştırılmasıyla ilgili olarak Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan sorumluluklarında, BM Güvenlik Konseyi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uygun hareket etmesi tavsiye edildi.
Kabul edilen başka bir değişiklik önergesiyle, TBMM’nin kadın-erkek fırsat eşitliğiyle ilgili komisyon kurma kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi.
SÖZDE ÖNERGEYE LAİK KELİMESİ EKLENDİ
Bir diğer değişiklik önergesiyle, Türkiye’nin bir “Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu” kurulması önerisine atıfta bulunuldu.
Yine kabul edilen sözlü önergesiyle orijinal paragrafın içine ”laiklik” kelimesi eklenerek, siyasi parti liderlerine yapılan tavsiyeyle ilgili metin şu şekilde kabul edildi:
”Avrupa Parlamentosu, siyasi parti liderlerine, ciddi şekilde diyalog aramaları ve uzlaşma ruhu içinde Türkiye’nin modernleşmesi gündemi üzerinde uzlaşmaları çağrısı yapar ve reformların hukukun üstünlüğüne dayalı, insan haklarına ve temel özgürlüklere bağlı, istikrarlı, demokratik, çoğulcu, laik ve müreffeh bir toplum hedefine yönelik olması gerektiğini vurgular.”
AP, Türkiye’nin tam üyelik müzakerelerinde teknik olarak hazır fasılların açılması için üye ülkelere çağrı yaptı.
RAPORUN KABÜLÜ KATILIM SÜRECİNİN TEYİDİ
Avrupa Parlamentosunun (AP) bugün kabul edilen Türkiye raporunu değerlendiren Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, “Raporun 528 üyenin oyu ile kabul edilmesi ülkemizin katılım sürecini teyit etmektedir” dedi.
Raporda, Türkiye’de son dönemde atılan reform adımlarına da atıflarda bulunulduğunu anımsatan Bağış, “Rapor, Türkiye’nin hassasiyetlerinin tümünü dikkate almasa da, Türkiye’nin reform ve üyelik sürecinde yararlanılabilecek bir belge durumunda” dedi.
STRASBOURG