Ahmet Nur Çebi ile Fulya müteahhiti Yaşar Aşçıoğlu beraber seçim kazanmışlar. Beşiktaş’ta ilginç bir Trabzon ve Beşiktaş hikayesi
20 Ekim 2019 tarihinde Beşiktaş Kulübünde yapılan olağanüstü seçimli genel kurulda başkan seçilen Ahmet Nur Çebi bu seçimi kazanmadan bir önceki yıl Trabzonlu İş Adamları ve Bürokratları Derneği’nin (TİAB) olağan kongresinde TİAB’ın yeni başkanı Yaşar Aşçıoğlu olan listesinde olduğu öğrenildi.
Beşiktaş’ta ilginç bir hikaye
Bölüm 1 | Gordon ve Seba Efsanesi
1987-1993: Gordon Milne dönemi
Süleyman Seba kariyeri boyunca İngiltere’de çalışmış, gençliğinde Liverpool‘da top koşturmuş Gordon Milne‘i göreve getirdi. İlk geldiği dönem Fulya Tesisleri’nde eksiklikler, takım şablonunda belirsizlikler vardı. Gordon Milne iki sezon üst üste ikinci oldu. Seba’nın istikrar adına onu görevde tutması ve kaçan şampiyonlukların yarattığı hırs 1989-90 sezonunda şampiyonluğu getirdi. O sezon ayrıca Türkiye Kupası da kazanıldı. Aynı sezon Süper Lig’nin gelmiş geçmiş en farklı skoru olan 10-0’lık Adana Demirspor galibiyeti ve 5-1’lik Fenerbahçe galibiyeti alındı.
Feyyaz Uçar, Metin Tekin, Ali Gültiken, Kadir Akbulut, Gökhan Keskin, Engin İpekoğlu, Ulvi Güveneroğlu, Recep Çetin, Mehmet Özdilek ve kaptan Rıza Çalımbay‘ı bulunduran altın kadro; 1990-91 sezonunu da Fenerbahçe Stadı’ndaki Fenerbahçe galibiyetiyle şampiyon kapadı. 1991-92 sezonunda Beşiktaş; üst üste üçüncü kez şampiyon olan üçüncü takım unvanını alırken Süper Lig’inde namağlup şampiyon olan ilk ve tek takım oldu.
Son dakikalara kadar mücadele eden, kondisyonu iyi bir takım hâline gelen Beşiktaş’ın Gordon Milne dönemindeki diğer başarılarıysa 2 Cumhurbaşkanlığı Kupası, 1 Başbakanlık Kupası ve 4 TSYD Kupası oldu. 1989-90 sezonunda Beşiktaş tarihinin ikinci gol kralı, Feyyaz Uçar oldu.
Ancak bu başarılara rağmen Milne’nin yurt dışında aldığı sonuçlar, bazı kesimleri rahatsız ediyordu. Bir diğer eleştirilen konu ise yabancı transferlerindeki problemlerdi. 1992-93 sezonunda takım, ikinci oldu. 1993-94 başında yaptığı başarısız Francesco Manessero ve Osvaldo Nartallo transferleri ve bunlardan komisyon aldığı iddiaları yönetimle arasında sorun çıkmasına sebep olmuş ve 1993-1994 sezonu ortasında Gordon görevinden ayrıldı.
1990’lar ve Galatasaray Rekabeti
Beşiktaş, 1993-94 sezonu orasında teknik direktörlüğü ünlü Alman teknik adam Christoph Daum‘u getirdi. İlk sezonunda takıma Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası’nı getiren Daum, 1994-95 sezonunda ise takıma 11. şampiyonluğunu yaşattı.
Bir sonraki sezon takımı Şampiyonlar Ligi’ne taşıyamayıp, ligde de başarısız olunca Daum sezonun bitmesine iki hafta kala görevini bıraktı. 1996-2000 yılları arasında Galatasaray’ın üst üste 4 şampiyonluk yaşadığı yılların üçünde Galatasaray’ın en büyük rakibi Beşiktaş olmuş ve ikinciliği elde etmiştir.
Ligde altıncı olduğu 1997-98 sezonunda ise John Benjamin Toshack yönetiminde 1997-98 UEFA Şampiyonlar Ligi‘ne katılarak tarihinde ilk kez Şampiyonlar Ligi’ne katıldı. Toshack, Beşiktaş’a ayrıca aynı sezon Türkiye Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupası da kazandırdı.
Bölüm 2 | Ahmet Dursun Seba gitsin
Tüm bu başarılara imza atan Seba bu sürede politikacı ya da iş adamı değil, devlet memuruydu. 1984’te başkan olduğu Beşiktaş Kulübü’ndeki çalışma ofisine evinden yürüyerek gider gelirdi. Yeri geldi Beşiktaş için evini ipotek ettirdi. Buna karşın siyah-beyazlı kulübü gayrimenkul zengini yaptı.
Bu dönemde kazandırdığı mülklere ilave olarak tek borcu olmayan kulübün başkanı olan Süleyman Seba Fulya’daki tesisleri gelir yaratacak bir projeye çevirmek istediklerine açıkladı.
Süleyman Seba ” Fulya’ya büyük bir “vakıf kurup tüm taşınmazları onların üzerine yapacağım”
1990’lı yıllarının ikinci yarısında gözler Beşiktaş’ın üzerine yoğunlaştı. Süleyman Seba, Fulya Projesiyle birlikte çok büyük bir ticari hacim yaratıp Beşiktaş’ı finansal açıdan da güçlü kılacak bir yapıya götüreceğini söyledi. 1995-1996 tarihlerinde Fulya’ya büyük bir “vakıf kurup tüm taşınmazları onların üzerine yapacağım, çünkü benden sonra gelenler malı mülkü satarlar” diye ifadeler kullanmaya başlamıştı.
Hatta Şansal Büyüka’nın deyişiyle Fulya arazisi için yıllarda Belediye’nin kapısında yatmaya başlamıştı.
Ümraniye arazisi için karayolundan Ankara’ya onbinlerce kilometre yol yapışı herkesin ilgisini çekiyordu.
Tam da bu sıralarda günümüzde her Beşiktaşlının övünç kaynağı olan şerefli ikincilikler bahane edilerek ” Ahmet Dursun, Seba gitsin…” sesleri yükselmeye başladı. Süleyman Seba onulu ve gururlu bir kişiydi. Ve sadece tek söze Seba gitti…
Bölüm 3| Fulya ve Serdar Bilgili
1999-2000 sezonunda UEFA Şampiyonlar Ligi’ne kalamayan Beşiktaş lig ve Türkiye Kupası’nı da kaybedince, taraftarın tepkisi Süleyman Seba yönetimine yöneldi. Mart 2000’de düzenlenen kongrede aday olmayan Süleyman Seba, 16 yıl sonra görevini bıraktı ve 1992-1998 yılları arasında aralıksız olarak Süleyman Seba başkanlığındaki Beşiktaş Yönetim Kurullarında görev alan ve 1998’de Seba yönetiminden ayrılan Serdar Bilgili başkan adayı oldu.
2000’deki kongrede Efsane Başkan’dan koltuğu devralmıştı. 26 Mart 2000’de yapılan seçimde Hasan Arat, Nevzat Demir ve Mehmet Kazancı gibi camianın ağır toplarını devirerek başkanlığa seçilen Bilgili 1998 yılında
Beşiktaş’ı bırakıp gittiği borsayla birlikte geri geldi
Kongrede Bilgili 2549 oy alırken, Hasan Arat 2327, Nevzat Demir 762, Mehmet Kazancı 452 oy topladı.
Serdar BİLGİLİ,’nin yönetimi şu isimlerden oluşuyordu.
Necati AKÇAĞLILAR (76 yaşında. Tekfen Holding’in kurucu ortağı.) Hayri CEM (AGB Anadolu A.Ş.’nin kurucusu) , İzzet CEYLAN (Ceylan Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili) Yıldırım DEMİRÖREN (36 yaşında. Üniversite mezunu. İşadamı.) Berk EKŞİOĞLU (31 yaşında Vogue ve De Mario Restaurant’ın ortağı), Hasan GOCAY (1949 İstanbul doğumlu. İşadamı ve sanayici.) Hüsnü GÜRELİ (Güreli Danışmanlık Hizmetleri A.Ş.’nin kurucusu.) Ahmet HAMOĞLU 54 yaşında (Hamoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı) Burak KALKAVAN
(34 yaşında. Üniversite mezunu. Armatör ve inşaatçı) Seyfi KARAC (Tekstilci ve inşaatçı) YEDEKLER üyeler:
Kenan Kurşunoğlu, Mehmet Hotiç, Doç.Dr. Mete Düren, İbrahim Altınsay, Ali Ertem, Aziz Çankırı.
Nevzat Demir’in oy kullandığı 6 numaralı sandıkta, Nevzat Demir’e hiç oy çıkmadı
Süleyman Seba’nın oylarının gittiği Hasan Arat’ın 222 oyla kaybetmesine yol açan BAŞKAN adaylarından Nevzat Demir’in oy kullandığı 6 numaralı sandıkta, Demir’e hiç oy çıkmaması kongrenin en ilginç olaylarından biri oldu. Demir, ‘‘Bu nasıl iş? Bana nasıl oy çıkmaz?’’ şeklinde şaşkınlığını dile getirirken, yanındakiler de, ‘‘Başkan, sen kendine oy atmadın mı?’’ diye takıldılar.
Fulya Projesine ikinci teşebbüs Serdar Bilgi’den geldi
26 Mart 2000’de yapılan seçimlerde Beşiktaş Başkanı seçilmiş ve teknik direktör olarak Nevio Scala’yı göreve getiren Serdar Bilgili 31 Mart 2002 tarihli seçimde ise 7.363 geçerli oyun 4.078’ini alarak Beşiktaş Jimnastik Kulübü Başkanlığı’na 2. Kez seçildi.
Bir önceki yönetiminden 11 isimle yola devam eden Bilgili, yeni listesine İsmail Ünal, İbrahim Özdoğan, Mehmet Hanif, Erol Obdan, Birol Güven, Gürol Kaymak ve İlhan Durusoy’u dahil etti. Geçen yönetimden istifa eden Muzaffer Nasıroğlu yeniden listeye alınırken; Yıldırım Demirören, Kıvanç Oktay, Levent Erdoğan, Mete Düren ve İbrahim Altınsay’la ise yollar ayrıldı.
Bilgili’nin tek aday olarak katıldığı genel kurul toplantısında üyeler, 20 sandıkta oy kullanmaya başladı. Aidatını yatırmış 9 bin 370 üyenin oy kullanma hakkı bulunuyordu.
Serdar Bilgili ve Genel Sekreteri İsmail Ünal Yusuf Namoğlu Belediye başkanlığı sırasında Fulya’daki inşaat projesi için ilk girişimlerine başladı. ANAP partisine mensup Beşiktaş Belediye başkanı Yusuf Namoğlu ‘nun yardımcısı ANAP üyesi olan Metin Keçeli kulübün bu projedeki izinlerini henüz daha anıtlar kurulundan onay gelmeden işleme koymaya başladı.
Serdar Bilgili’nin borsa işlerinin kötü gitmeye ve sıkıntılı bir olaya karıştığı öğrenildi. Başkanı Serdar Bilgili’nin şirketi Arsan Tekstil hisselerindeki manipülasyonlar, SPK’nın suç duyurusuyla mahkemeye taşındı, istanbul Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada eski MHP Milletvekili Cemal Enginyurt’un da aralarında bulunduğu 22 sanık hakkında 26 Nisan 2002 ve 12 Mart 2003 tarihleri arasında Arsan Tekstil hisselerinde yaptıkları işlemlerle yapay fiyat oluşturdukları iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istendi.
Tüm bunlar olurken büyük sükse yapan 100.yıl şampiyonluğunu yaşayan Serdar Bilgili takımı 11 puan öndeyken bir anda geriye düşmeye başladı.
100. Yıl Galası Cumhuriyet tarihinin belki de en muhteşem akşam yemeği idi. Beşiktaşlı olmayanlar hayatlarının en büyük gıptasını, imrenmesini yaşadılar.. Beşiktaş’ı gıpta edilen bir kulüp haline getiren Serdar Bilgili, İnönü Stadı’nda kendisine küfür edildi diyerek istifa etti.
Bölüm 4| Fulya ihalesi öncesi yönetim belli oldu
Beşiktaş Kulübü Başkanı Bilgili, bazı taraftarların ağır hakaretleri nedeniyle “bir ay içinde olağanüstü genel kurula gidileceğini ve aday olmayacağını” açıkladı.
Serdar Bilgili yönetiminde bulunmuş olan Fikret Orman’la çekişen Yıldırım Demirören 3272 oy alırken, Orman’a 3110 oy çıktı. Diğer adaylar Erol Kaynar 218, Affan Keçeci ise 210 oy aldı.
Adayların listelerin şu isimler yer aldı.
Affan Keçeci : Asil: Dündar Yetişener, Murat Akdoğan, Zekeriya Alp, Orhan Ballı, Suat Oktar, Yücel Mermer, Coşkun Bozanlı, Yusuf Men, Nadir Doyuran, Okay İşcan, Hayri Cem, İlhan Atadeniz. Yedek: Ziya Alp Gülan, İbrahim Fırat, Murat Daşdemir, Nejdet Tarhan, Figen İspir, Ethem Özçelik.
Erol Kaynar: Asil: Mehmet Hotiç, Yavuz Çizmeci, Kemal Köprülü, Mahmut Yeşil, Cüneyt Çilingiroğlu, Gülnaz Arsel, Ragıp Akın, Necmi Kavuşturan, Tavit Köletavitoğlu, Sefa Dinçer, Argun Özverir, Turgut Toplusoy. Yedek: Turgay Pirinç, Vedat Okyar, Ömer Mustafaoğlu, Bülent Akyüz, Dilaver Özturan, İsmet Müstecaplıoğlu.
Fikret Orman: Muzaffer Nasıroğlu, İbrahim Altınsay, Levent Erdoğan, Kerem Üstünkaya, Talha Görgülü, Hasan Gürsoy, Cem Bilge, Burhan Enuştekil, Ceri Susar, Ahmet Kavalcı, Koray Deniz, Deniz Atalay, Ömer Çimen, Ferit Özdemir, Tamer Kıran, Şerif Nuri Usanmaz, Recep Pehlivanoğlu, Erdal Karacan.
Yıldırım Demirören: Asil: Murat Aksu, Kıvanç Oktay, Yahya Kemal Gencer, Reha Muhtar, Can Akın Çağlar, Erhan Kamışlı, Koray Büyükasar, Sinan Vardar, Hakan Kalkavan, Hüseyin Yücel, Latif Ayaz, Adnan Demir. Yedek: Fikret Ercan, İbrahim Murat Ürünsak, Bülent Deriş, Kenan Öner, İlhan Durusoy, Süleyman Eren.
Fulya ihaleye çıktı ve ilk Kazma Vuruldu
Beşiktaş’ın geleceği olarak umutla bakılan Fulya Süleyman Seba Projesi’nde yıkım ruhsatının alınması ile birlikte ilk çalışmalar başladı Tesisler Komitesi Başkanımız İlhan Durusoy Başkanlığı’nda kurulan İhale Komisyonu’nun yaptığı değerlendirmeler sonucunda, proje için verilen teklifler arasında Aşçıoğlu İnşaat firmasının yüzde 33 firma, yüzde 67 BJK+7 milyon dolar (7 milyon dolar ile birlikte kat karşılığı hesap edildiğinde, bu oran yüzde 26 firma, yüzde 74 BJK oranına denk gelmektedir) kat karşılığı teklifi en iyi teklif olarak belirlenmişti. Yönetim Kurulumuz’da teklifi onaylayarak, sözleşme imzalanmasına karar verdiğini açıkladı.
Yıldırım Demirören ve o dönemin parlayan yöneticisi Murat Aksu’nun yönettiği ihale ve anlaşmaya göre inşaat kiralamaya hazır bir şekilde tamamlanacak, böylelikle inşaat bittiği gün Beşiktaş, yıllık 10 milyon dolar kira geliri elde edecekti.
Yıldırım Demirören2 8 Ocak 2007 Pazar yapılan olağan seçimli kongreye tek başkan adayı olarak girdi
Beşiktaş Kulübü’nün 28 Ocak 2007 Pazar günü yapılacak olağan seçimli genel kurul toplantısı öncesi, yeniden başkanlığa aday olan Yıldırım Demirören, kesinleşmiş yönetim kurulu aday listesini Divan Kurulu Başkanlığı’na verdi.
DEMİRÖREN: “TEK YUMRUK OLMAYA DAVET EDİYORUM”
Kulüp başkanı ve kongreye tek başkan adayı olarak giren Yıldırım Demirören, Beşiktaş için çalışacak, üretecek, faydalı olacağına inandığı arkadaşlarıyla birlikte bir yönetim kurulu oluşturduğunu ifade ederek, “Nice başarılara imza atacağımıza inanıyorum” dedi.
Demirören daha sonra yönetim kurulu listesinde yer alan adayları tek tek basın mensuplarına tanıttı.
YENİ YÖNETİM KURULU ADAY LİSTESİ
Yıldırım Demirören’in 18 kişilik yönetim kurulu aday listesinde şu isimler yer alıyordu:
Asil üyeler: Ertuğrul Kumcuoğlu, Kenan Öner, Ertunç Soğancıoğlu, Levent Erdoğan, Behçet Ümitlen, Numan Ceyhan, Celalettin Kolot, Halim Aydın, Hüseyin Yücel, İlhan Durusoy, Gülnaz Arsel, Bülent Deriş.
Yedek üyeler: Nedim Sarsmaz, Emir Tamer, Murat Çelik, Hakan Aksoy, Şeref Yalçın, Mayir (Mario) Berk
Ne olduysa bundan sonra oldu !
Fulya’dan karlı çıkan tarafın müteahhit firma olması ve Beşiktaş’ın çok büyük bir zarara uğratıldığı ortaya çıkamaya başladı.
2008 Şubat’ında yapılan Mali Kongre’de bu sebep ile 22 kongre üyesi yönetim kurulunu ibra etmemiş, bu üyelerden 5’i (Altay Altın, Teoman Ayyıldız, Taşkın Mınık, Cengiz Sarıkaya ve Atilla Odabaşı) avukat Murat Ersöz aracılığıyla İstanbul 6. Asliye Sulh Hukuk mahkemesinde dava açmışlardı.
İbra etmeyen bir başka üye ise Süleyman Seba ile birlikte alt yapıda görev yapan Beşiktaş’ın eski antrenörlerinden kongre üyesi Hürser Tekinoktay’dı. Oda da eski milli sporcu Türkiye Olimpiyat Komitesi Disiplin Kurulu ve BJK divan üyesi Tekin Bilge’ye vekalet vererek İstanbul 8. Asliye Sulh Hukuk mahkemesinde Mali Kongrenin iptaline istinaden dava açmıştı.
Açılan davanın yankıları kamu oyunda büyük ilgi görmeye başlamıştı. Projeyi kat karşılığı yapacak olan firmanın müteahhiti Yaşar Aşçıoğlu açıklama yapmak zorunda kaldı.
Dava, 23 Ekim 2008 tarihinde ise çok şaşılacak bir duruma geldi.
Çünkü dava süreci boyunca konut olarak bilinen iki kulenin 24 kattan 36 kata çıkmasındaki hakların Beşiktaş’a ait olmadığı savunması yapılmıştı.
Ancak dava açıldıktan yaklaşık 8 ay sonra, 23-10-2008 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Binası’nın hemen arkasındaki Beyazıt 13. noterliğinde yapılan sözleşmeyle Beşiktaş kulübünün inşaatta yeni haklarının olduğu kabul edildi.
Beşiktaş Kulübü ile davacılar aynı iddiaları savunur hale geldi.
2009 Şubat’ında yapılan Mali Kongre’de başkan Yıldırım Demirören’in bu yeni yapılan sözleşmeden sonra “Beşiktaş’ın haklarını korumak isteyen arkadaşlarımız bir dava açtılar. Onlara da teşekkür ediyorum. Bu dava hepimizin davası. Bir haksızlık varsa müteahhit orada. Kazanırsak hep beraber gidip alacağız.” demesi, yönetimi ve mali kongreyi ibra etmeyenlerin hikayesini daha ilginç bir hale getirdi.
2009 yılında yapılan Mali Kongre’de el kaldırma usulüyle yapılan oylamada ibra edenlerin ve etmeyenlerin sayısının eşit görünmesine rağmen divanı yöneten Ali Rıza Dizdar’ın oyları tek tek saymaması ibra etmeyen üyeler tarafından tepkiyle karşılanmış ve kongrenin usül yönünden de ibra edilmemesi gerektiği fikrinde birleşmişlerdi.
Ayrıca tüzüğe göre ibra için 1 oy fazla maddesi uygulanmamış ve bir anlamda Demirören usulsüz olarak ibra edilmişti.
Bölüm 5 | Murat Aksu ve Ahmet Nur Çebi aynı listede
2009 ‘da yapılan mali kongrede muhalefetin bu başarısı sonrası 2010’da Yıldırım Demirören’in 2 başkanı Murat Aksu’nun muhalefet lideri gibi gözükerek seçimlere girmesiyle büyük sekteye uğradı Murat Aksu muhalefetin Fulya Projesi söylemlerini kullanarak seçim kampanyalarına başladı daha önce 2010’da aday olacağını açıklayan Hürser Tekinoktay’ın önünü kesmişti.
2010 yılında sözde muhalefet olarak ortaya çıkan ANAP Dönemi Mesut Yılmaz hükümetinin devlet bakanı olan Abdülkadir Aksu’nun oğlu olan Murat Aksu’nun yönetim kurulu aday listesinde şu isimler bulunuyordu:
Ali Baransel, Murat Akdoğan, Emre Berkin, Yahya Kemal Gencer, Merdan Araz, Faruk Pala, Gülengül Altınsay, Bahri Büyükhanlı, Koray Deniz, Mahmut Arslan, Ahmet Nur Çebi, Adnan Dalgakıran, Metin Albayrak, Kadir Kılıç. Mine Kürkçüoğlu Vargı, Cihat Kumuşoğlu, Ender Çolak, Dündar Yetişener
”BU PROJENİN BİTİRİLMESİNDE AKSU’NUN PAYI BÜYÜK”
Beşiktaş’ta yaklaşan kongrede başkan adayları arasında yer alan Murat Aksu’nun, Fulya Projesi’nde haksız rant sağlamakla suçladığı Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, bu açıklamalara cevap verdi.
Fulya Projesi’ne başladığı 2005 yılından itibaren, haksız gelir elde ettiği yönünde spekülasyonlar yapıldığından şikayet eden Aşçıoğlu, projeye yönelik eleştirileri bulunan Murat Aksu’nun, sevdiği bir arkadaşı olduğunu kaydederken, ”Ama Murat Aksu’nun haberi beni çok rahatsız etti. Fulya Projesi üzerinden siyaset yapmasını ben şahsen şık bulmadım. Kongreyi Murat Aksu’mu, yoksa Yıldırım Demirören mi kazanır, beni ilgilendirmez” dedi.
”BU PROJENİN BİTİRİLMESİNDE AKSU’NUN PAYI BÜYÜK”
Beşiktaş Kulübü’nde bir dönem yöneticilik yapan Murat Aksu’nun, Fulya Projesi’nde büyük katkısı olduğunu vurgulayan Aşçıoğlu, ”Ben burada taraf olmak istemiyorum. Bu projede eğer başarı varsa, bitirildiyse, Murat Aksu’nun payı da Yıldırım Demiören kadar var. Başından sonuna kadar projeyi desteklemek için mesai harcamıştır” dedi
Beşiktaş kulübü olağan seçimli genel kurul toplantısında Yıldırım Demirören yeniden başkanlığa seçildi.
BJK Cola Turka Arena’da gerçekleştirilen genel kurulda 20 sandıkta oy verilirken, 7596 oyun 4506’sını alan Demirören siyah-beyazlıların 33. başkanı oldu.
2004’ten bu yana üst üste üçüncü kez kongreden galip ayrılan Demirören, 2013’e kadar başkanlık koltuğunda oturacak.
Demirören’in karşısına rakip olarak çıkan Murat Aksu’ya ise kongrede 2837 oy çıktı.
Her sandıkta Aksu’ya üstünlük sağlayarak mevcut başkanlığını sürdüren Yıldırım Demirören’in yeni yönetim kurulu listesinde yer alan yöneticiler şunlardı: Metin Keçeli, Erdoğan Toprak, Serdar Adalı, Ertunç Soğancıoğlu, Fahrettin Curoğlu, Engin Baltacı, Mete Düren, Doğan Küçükemre, Alaaddin Aykaç, Cengiz Zülfükaroğlu, Emin Önal, Orhan Saka, Sinan Vardar, Mehmet Soysal, Ahmet Akpınar, Hakan Aksoy, Şeref Yalçın, Necip Sever.
Bölüm 6 | Orman ve Çebi’ye devir teslim
Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş., 1 Haziran 2004’ten bu yana şirketin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Yıldırım Demirören’in, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı seçilmesi üzerine bu görevinden ayrıldığını açıkladı.
2012 yılında Yıldırım Demirören‘in TFF Başkanı olmasıyla birlikte boşalan Beşiktaş JK Başkanlığı için aday olan Fikret Orman, seçimlerde Nazmi Koca ve Bülent Deriş ile yarışmıştır. Seçimlerde kullanılan 4545 oyun 4027’sini alan Orman, Beşiktaş Jimnastik Kulübünün 33. başkanı oldu.
Fikret Orman’ın listesinde şu isimler yer aldı:
Asil Üyeler: Ahmet Nur Çebi, Tamer Kıran, Ahmet Kavalcı, Deniz Atalay, Umut Güner, Adnan Dalgakıran, Berk Hacıgüzeller, Levent Erdoğan, Nusret Altınbaş, İsmet Berkan, Cem Bilge, Yalçın Kaya Yılmaz
Yedek Üyeler: Erdal Karacan, Berkan Gocay, Seyit Ateş, Metin Albayrak, Mesut Urgancılar, Abdullah Sözer.
Ahmet Nur Çebi açıkladı : Fulya’da zarar 100 milyon $ onun önüne geçebilmek için görev aldım
Listede yer alan Ahmet Nur Çebi dikkatleri hemen üzerine çekti. 2012 yılında Sabah gazetesinde Fatih Doğan’a verdiği röportajda : Fikret Bey’den önce Murat Bey’le (Aksu) 2.5 yıl önce aday listede birlikte olduk. O zamanda bir önceki yönetimin yanlış uygulamaları vardı ve Fulya’da zarar 100 milyon $ oldu Beşiktaş’ta bu zararın önüne geçilmesi gerekiyordu.” dedi
Bölüm 7 | Ahmet Nur Çebi’nin Fulya görevi
2012 yılında göreve gelen Fikret Orman başkanlığındaki yönetim kurulunda, Ahmet Nur Çebi’nin yine ikinci başkan ve icra kurulu başkanlığı gerçekleştireceği, Metin Albayrak’ın ise genel sekreter olarak görev alacağı bildirdi.
2014 yılında Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, yönetim kurulunun görev dağılımında değişiklik yaptığını açıkladı .İkinci başkanlık görevini yürüten Ahmet Nur Çebi futbol şubesinin başkanlığına getirildi.
Fikret Orman önderliğinde 2013 Haziran ayında İnönü Stadyumunun yıkımına başlanmış, aynı yerde inşa edilen Vodafone Arena 11 Nisan 2016’da Beşiktaş’ın Bursaspor’u 3-2 yendiği karşılaşma ile açıldı.
16 Mayıs 2016’da tek aday olarak girdiği genel kurulda 3.kez Beşiktaş başkanlığına seçildi.
Ormanın başkanlığı zamanı Beşiktaş futbol takımı 2015-2016 ve 2016-2017 yılında Süper Lig şampiyonluğunu kazanmış ve kulüp 3. yıldızını armasına ekledi.
2018 yılıyla birlikte Ahmet Nur Çebi ile arası açılmaya başladı. Arasının açılmasına sebep olarak Şenol Güneş’in Fikret Orman aleyhine futbolcular alacalarını beklerken Fikret Orman’ın Yunanistan’da tatil görüntüleri çıkıyor.
Bu güzel bir şey değil sözleri bu süreci başlattı. bunun arkasına 2018 yazında yapılan divan toplantısında Fikret Orman ise yönetimi yenilemek adına erken seçim kararı aldığını ve başkanlık seçiminde yeniden aday olacağını açıkladı.
“Aday olacak arkadaşlara, kapı arkasında dedikodu yapanlara, söyleyecek lafları olanlara buyurun seçim var. Öyle 15 gün sonra falan da yapmayacağım. Herkes gelsin aday olsun, hep beraber yeni yönetim kurulumuzu seçelim.” dedikten sonra erken seçim kararı aldı.
Mevcut yönetimden Umut Güner, Şafak Mahmutyazıoğlu, Ahmet Ürkmezgil, Candaş Tolga Işık, Deniz Atalay, Cihat Kumuşoğlu, Hüseyin Mican, Hakan Özköse ve Erdal Karacan 16 Eylül’de yapılacak olağanüstü seçimde Orman’ın listesine aldığı ve birlikte çalışmaya devam edeceği isimler oldu.
Fikret Orman; Ahmet Nur Çebi, Erdal Torunoğulları, Hakan Kalkavan ve Emre Kocadağ, Metin Albayrak ve Berk Hacıgüzeller’i yeni yönetimine almadı.
Seçim sonrası Beşiktaş’ın trendi hızla düşmeye başladı. 2018 Kasım ayına gelindiğinde ilginç gelimeler oldu Futbol Federasyonu Eski Yöneticisi Yaşar Aşçıoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi: “Artık yeter! TFF Yönetimi, konkordato ilan etmeden acilen kayyum atansın” dedi.
Aynı tarihlerde Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş’in hafta içinde futbol federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören’le görüştüğü öğrenildi.
Beşiktaş – Trabzonspor karşılaşması sonrası düzenlenen basın toplantısında bu konuyla ilgili soruyu cevaplayan Güneş “Dedikodu yapmaya bayılıyoruz. Beşiktaş’ın teknik direktörüyüm şu anda. Yıldırım Demirören’e gitsem ne olur, gitmesem ne olur? Gittim ama. Para mara konularını yazmıştı İbrahim Seten, onun için gittim. Ben sizi buluşturur, konuştururum dedi. Ben Beşiktaş’ın teknik direktörüyüm, gizli bir şey olur mu? Mukavelem devam ediyor, beni göndermezlerse gitmem dedim daha önce de.” cevabını verdi.
26 Şubat 2019 tarihinde Spor Toto Süper Lig’in 23. haftasında Beşiktaş, ilk yarısını 3-0 önde kapadığı maçta Fenerbahçe ile 3-3 berabere kaldı. Karşılaşmanın ardından Beşiktaş teknik direktörü Şenol Güneş’in istifa edeceği yönünde iddialar ortaya atılırken deneyimli çalıştırıcıdan konuyla ilgili açıklama geldi. Şenol Güneş’in istifa edeceği iddiaları ile ilgili yaptığı yazılı açıklama. “İstifa edeceğim yalandır” dedi.
Bu açıklamadan bir hafta sonra Şenol Güneş A Milli Takım Teknik Direktörlüğü görevine getirildiği açıklandı. Beşiktaş’ın çalıştırıcısı Şenol Güneş, basın toplantısı düzenledi.
“Gitmem mi, kalmam mı zarar verir bilmiyorum” diyen Beşiktaş’ın tecrübeli hocası “Benim için ‘Takımı sattı’ diyenler; şu dört yıllık tarihte benden büyük Beşiktaşlı var mı?” çıkışında bulundu
Şenol Güneş, Beşiktaş’tan ayrılacağı tarihi açıkladı A Milli Takım ve Beşiktaş’ın Teknik Direktörü Şenol Güneş, basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Güneş, Mart’taki iki maç için milli takımın başında olacağını ve göreve resmi olarak 1 Haziran’da başlayacağını söyledi.
Bir kaç hafta sonra ligin en önemli maçında Galatasaray, derbide Beşiktaş’ı 2-0 yendi; 22 hafta sonra liderlik koltuğuna oturdu. Karşılaşmada hakem kararları çok konuşuldu. Ahmet Çakar maçın hakemi için “Bülent Yıldırım’dan utanç duydum” dedi.
Beşiktaş o sezon 4 puan fark ile ligi 3. bitirip Fikret Orman dönemindeki üst üste üçüncü şampiyonluğu kaçırdı.
Bölüm 8 | Tekinoktay Orman’a karşı
12 Mayıs 2019’da yapılan başkanlık seçiminde karşısına bir tek Hürser Tekinoktay çıktı .
Fikret Orman: Hep negatif üzerinden.
Pusu kurmayın, Beşiktaş’ın kötülüğü üzerine bir tezgaha girmeyin.
Sevgili hocamız, Hürser Hoca çıktı daha evvel söyledi. Adayım dedi. Bizde ne kadar güzel dedik.
Ama onun gibi dürüst değiller. Arkadan plan çevirenler çıkın aday olunuz. pic.twitter.com/W6TKYUUAOh— Değişim Başlıyor (@Seref_Bey_BJK) January 2, 2019
Beşiktaş’ta olaylı kongre de Hürser Tekinoktay “Sendikayı dışarıya davet etti”
Beşiktaş kongre üyesi ama farklı takım taraftarı olduğunu söyledikleri kişilere tepki göstermesi üzerine gerginlik yaşandı. Tepki gösteren üyeler “Sendika dışarı” sloganı attı.
Bu kişilerin oy vermesinin engellenmek istenmesi üzerine, emniyet güçleri önlem aldı. Kongre divan başkanı Atıf Keçeci de bu kişilerle kısa süre görüştü. Üyelerin tepki gösterdiği kişiler, emniyet mensupları eşliğinde oy kullanmadan dışarı çıkarıldı ve gerginlik sonlandı.
Olaylı geçen kongrede Fikret Orman’ın listesi: Asıl üyeler: Serdal Adalı, Umut Güner, Ahmet Ürkmezgil, Deniz Atalay, Şafak Mahmutyazıcıoğlu, Ahmet Kavalcı, Hüseyin Yücel, Doğan Küçükemre
Yedek üyeler: Hüseyin Mican, Hakan Özköse, Erdal Karacan, Melih Aydoğdu, Serkan Yazıcıoğlu
Hürser Tekinoktay’ın listesi: Asıl üyeler: Tamer Mert, Emre Esen, Yağmur Sağnak, Levon Kamer Dökmeciyan, Ercan Özcan, Nilay Yılmaz, Mehmet Bilal Özokur, Ersan Aksoylu
Yedek üyeler: Aker Çıtak, Murat Guci Geçgil, Mehmet Terzi, Engin Bayraktutan, Mehmet Serkan Ergin oldu
FİKRET ORMAN YENİDEN SEÇİLDİ.
Beşiktaş’ta Fikret Orman yeniden başkan seçildi! Hürser Tekinoktay 1617 oy aldı…Bu süreçte Fikret Orman kendisine sürekli pusu kurulduğunu ifade etti.
Beşiktaş’ta Olağan Seçimli Genel Kurul’da 2921 oy alan Fikret Orman 5’inci kez başkan seçildi.
Fikret Orman’ın Abdullah Avcı ile anlaşarak lige başladığı süreç oldukça kötü gelişti. peş peşe kaybedilen puanlar sonrası Beşiktaş – Sivasspor maçında yükselen “Fikret Orman paralar nerede” tezahüratları sonrası Fikret Orman, ‘Beşiktaş’taki sürecimi tamamlıyorum. Olağanüstü genel kurula gideceğiz.” açıklamasında bulundu.
Bölüm 9 | Başkan Aşçıoğlu & Asbaşkan Çebi
2012-2018 yıllarında Beşiktaş asbaşkanlığı görevini üstlenen Ahmet Nur Çebi Serdal Adalı ve Hürser Tekinoktay ile yarıştı.
Seçime son gün girme kararı alan Çebi olağan üstü seçimde 8 bin 644. kişinin katıldığı seçimden zaferle çıkan isim Ahmet Nur Çebi oldu. 5 bin 9 oy alan Başkan Çebi, seçimde 2983 oy alan Serdal Adalı ve 537 oy alan Hürser Tekinoktay ile yarıştı.
Ahmet Nur Çebi’nin listesi: Adnan Dalgakıran, Emre Kocadağ, Fatih Hakan Avşar, Ahmet Mesut Urgancılar, Kemal Erdoğan, Enis Ulusoy, Erdal Torunoğulları, Berkan Gocay. Yedek üyeler: Umut Şenol, Bilgihan Sürmen, Hakan Daltaban, Fırat Fidan, Ali Efe idi.
Ve 20 Ekim 2019 tarihinde Beşiktaş Kulübünde yapılan olağanüstü seçimli genel kurulda yeni başkan Ahmet Nur Çebi oldu.
Tüm bunlar olduktan sonra ilginç olaylar ortaya çıkmaya başladı… Eski yönetici Şafak Mahmutyazıcıoğlu Ahmet Nur Çebi’nin kendisiyle ilgili karalama kampanyası yürütüldüğü anlatan açıklamalar yapmaya başladı.
Beşiktaş eski başkan adayı Hürser Tekinoktay, düzenlediği basın toplantısında 2014’teki Hakem Heyeti skandalının detaylarını açıkladı.
Tekinoktay’ın iddialarına göre 2014’teki yönetim Fulya’daki uyuşmazlık için Aşçıoğlu ile bir hakem heyeti kurdu. Kurulan heyette Beşiktaş’ı temsil eden İsmet Yılmaz isimli üye bile Beşiktaş aleyhine oy kullandı. Hakem heyetindeki en büyük skandal ise Aşçıoğlu’nun geçmişteki iş ortaklarından Nurol İnşaat ile ilgiliydi. Tekinoktay’ın açıkladığı Hakem Heyeti bilgilerine göre göre heyet başkanı Şakir Kaleli, heyet üyeleri İsmet Yılmaz (Beşiktaş temsilcisi), Kubilay Umul (Aşçıoğlu temsilcisi) ve heyet sekreterinin tamamının Aşçıoğlu’nun iş ortağı Nurol İnşaat ile direkt bağlantısı var.
Fulya Davasının sorumlusu Ahmet Nur Çebi’dir !
Bu açıklamalardan en ilginç olanı ise Fulya Projesi kapsamında daha önce Fulya’da 95 milyon zarara uğratılmıştır açıklamasını yapan Ahmet Nur Çebi için “Fulya Davasının sorumlusudur” açıklaması oldu.
Şafak Mahmutyazıcıoğlu: Fulya da ki tahkimi bizzat Ahmet Nur Çebi yönetti. Kulüp avukatlarının bile haberi yoktu. Kendi avukatlarıyla yönetti. Beşiktaş’ın mağduriyetleri söz konusudur. O işin içinde hiç olmadım.
Şafak Mahmutyazıcıoğlu: Fulya da ki tahkimi bizzat Ahmet Nur Çebi yönetti. Kulüp avukatlarının bile haberi yoktu. Kendi avukatlarıyla yönetti. Beşiktaş’ın mağduriyetleri söz konusudur. O işin içinde hiç olmadım. dedi.
Beşiktaş’ta Fikret Orman ve Yöneticilere Suç Duyurusunda bulunan Beşiktaş’ın eski başkan adaylarından Hürser Tekinoktay’ın avukatı ve BJK kongre üyesi Aker Çıtak, olayla ilgili suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.
Avukat Aker Çıtak açıklaması şöyle oldu. “Danışıklı bir tahkim heyeti oluşturularak Beşiktaş’ın Fulya’daki haklarının gizlice ortadan kaldırılması ve bunun 6 yıl boyunca camiaya açıklanmaması nedeniyle, 2014 yılında görevde olan başkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur.”
Danışıklı bir tahkim heyeti oluşturularak Beşiktaş’ın Fulya’daki haklarının gizlice ortadan kaldırılması ve bunun 6 yıl boyunca camiaya açıklanmaması nedeniyle, 2014 yılında görevde olan başkan ve yönetim kurulu üyeleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur. https://t.co/i0DqUGakBR
— Aker Çıtak (@AkerCitak) September 22, 2020
Tüm bu olaylardan sonra 2018 yılında Fulya da danışıklı tahkimde karşılıklı tarafları temsil eden Ahmet Nur Çebi ile Fulya Müteahhiti Yaşar Aşçıoğlu’nun aynı listeden bir Başkan biri başkan yardımcısı olarak seçime girmiş oldukları öğrenildi.
1 Temmuz 2018 tarihinde Trabzonlu İş Adamları ve Bürokratları Derneği’nin (TİAB) İstanbul Ümraniye Trabzon Park’taki merkezinde yapılan kongresinde TİAB’ın yeni başkanı Yaşar Aşçıoğlu’nun başkan yardımcısının Ahmet Nur Çebi, Milli Takımlar eski Menajeri Can Çobanoğlu’nun da genel sekreteri olduğu görüldü.
Bölüm 10 | Beşiktaş’ta başkan kim ?
Hikayenin sonu . . .
KAYNAKLAR:
- ANAP GENEL BAŞKANI BAŞBAKAN MESUT YILMAZ KİMDİR
- ANAP GRUP BAŞKANI ve MİLLETVEKLİ ABDÜLKADİR AKSU KİMDİR
- YAŞAR AŞÇIOĞLU KİMDİR
- HALUK ULUSOY KİMDİR
- Beşiktaş’ta sürpriz isim! Can Çobanoğlu
- “Bilgili’ye küfredilmedi“ Paramı geri alacağım
- Arsan davasında Serdar Bilgili kurtuldu, MHP’li Enginyurt mahkemede
- Parlayan yönetici Murat Aksu 2005
- Aşçıoğlu”dan açıklama geldi 3 Aralık 2008
- ”BU PROJENİN BİTİRİLMESİNDE AKSU’NUN PAYI BÜYÜK’
- 112 Beşiktaşlı’nın Hikayesi
- Beşiktaş’ta “Fulya davası” tartışması… Tekinoktay, kulüp avukatına yüklendi 2016
- Fikret Orman ise yönetimi yenilemek adına erken seçim kararı aldı 2018
- Eski Başkan vekili Yaşar Aşçıoğlu TFF’ye Kayyum atansın Kasım 2018
- Şenol Güneş TFF Başkanı Yıldırım Demirören ile görüştü 16 Aralık 2018
- Orman’ın karşısına bir tek Tekinoktay çıktı
- TİAB’da Yaşar Aşçıoğlu ve Ahmet Nur Çebi Dönemi
- Tahkim Skandalının Detayları! 4 Üyenin Tamamı Nurol İnşaat Bağlantılı