Murat Demirel’ askerde yapılan bıçaklama olayı planlıymış
TMSF tespitine göre Hukuk İşleri Grup Müdürü Özgen Tanuman, Ali Suha Paya, Ersin Çamoğlu, Ümit Öndeş, Buket Yengüalp, Emine Mehtap Ceylan, Gökalp Baştürk ve Şaban Ayhan Tatlıgil gibi isimlerle birlikte 1,1 milyar dolar seviyelerinde hortumlanan Egebank’ın eski sahibi Murat Demirel’i askerlik görevini yaptığı birlikte bıçaklayan Serdar Alptekin’in, saldırı olayını başkalarının adına yaptığının kesinleştiği belirtildi.
Murat Demirel’e saldırmak için askeri kıyafetle alaya giren Serdar Alptekin başkası adına saldırıyı yapmış
Murat Demirel’e saldırmak için askeri kıyafetle alaya giren Serdar Alptekin’in, sorgulamasında, saldırıyı başkalarının adına yaptığının kesinleştiği belirtildi. Alptekin’in saldırıyı kimin adına yaptığını ise söylemediği kaydedildi.
Gündüz saatlerinde zaman zaman askeri savcı nezaretinde sorgulaması yapılan Alptekin, akşamları kışla içinde bulunan Askeri Cezaevi’nde, özel bir bölümde tutuluyor.
Yetkililer, Alptekin’in önümüzdeki günlerde, sabotaj, kışlaya izinsin girmek ve izinsiz askeri elbise giymek suçlarından askeri mahkemede, saldırıyı başkalarının adına yaptığı için ise sivil mahkemede yargılanacağını kaydettiler.
Murat Demirel önceki gün, sabah yoklamasının ardından koğuşuna giderken, birliğe askeri kıyafetle gizlice girdiği belirlenen Serdar Alptekin ile tartışmaya başlamıştı. Söz konusu şahıs, “Paralarımızı sen batırdın. Bütün bankazedeler adına seni öldürüceğim” diyerek cebinden çıkardığı bıçakla Demirel’i sol baldırından hafif şekilde yaralamıştı.
Saldırgan Alptekin, saldırıdan sonra yakalanarak, askeri savcılıkça gözaltına alınmıştı.
EGEBANK SAHİBİ KİM EGEBANK’A NE OLDU?
Egebank, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk kurulan bankaları arasında yer almaktadır. İzmir Esnaf ve Ahali Bankası ismiyle adından da anlaşılacağı üzere İzmir merkezli olarak kurulmuştur. 9 Nisan 1928 tarihinden kurulan bankanın amacı, İzmir ve çevre illerdeki esnafa ve halka destek olmak olarak belirlenmiştir. 1959 yılına kadar bu isimle faaliyetlerine devam eden banka, 1959 yılında Egebank adını almıştır. Egebank sahibi kim Egebank’a ne oldu başlıklı haberimizde detaylara göz atalım.
Egebank Sahibi Kim Egebank’a Ne Oldu?
1959 yılından sonra ülke çapında faaliyet göstermeye başlayan Egebank’ın hisselerinin yarısını Bayraktar Holding, yüzde 40’ını ise İhlas Holding almıştır. 1999 yılına kadar çeşitli ortaklık yapılarında faaliyetlerine devam eden banka, 2000’li yılları görememiştir. 21 Aralık 1999 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Egebank Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçmiştir.
Bu duruma sebep olarak bankanın öz kaynaklarını aşan seviyede zarar etmesi gösterilmiştir. TMSF tarafından yapılan tespitlerde Egebank’ın zararının takribi olarak 1,1 milyar dolar seviyesinde olduğu hesaplanmıştır. Bu paranın bir kısmının; Egebank’a el konulmadan 4 ay önce açılan Egebank off-shore hesaplarına müşterilerin haberleri olmaksızın aktarılan paralardan oluştuğu anlaşılmıştır.
TMSF ve Egebank’ta hesabı olan mudiler arasında uzun yıllar boyunca süren pek çok dava sonucunda TMSF hesap sahiplerinden hak sahibi olduğu kanıtlanan binlerce kişiye milyonlarca lira ödeme yapmıştır.
Egebank Yahya Murat Demirel Kimdir?
Egebank Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimine geçmeden hemen önceki yöneticileri arasında eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in yeğeni Yahya Kemal Demirel de vardır. TMSF bünyesine geçen Egebank, TMSF bünyesindeki bir diğer banka olan Sümerbank’ın çatısı altına alınmıştır.
Akabinde 10 Ağustos 2001 tarihinde dönemin Ordu Yardımlaşma Kurumu olan OYAK Holding’e satışı yapılmıştır.
Egebank Reklamı Dikkat Çekti Metin Akpınar Oynadı!
Ege Bank reklamlarından en dikkat çekeni 1999 yılında ünlü sanatçı Metin Akpınar’ın oynadığı reklamdı. O dönem oldukça ses getiren Egebank reklamları sayesinde banka bir anda popülerliğini katlamış ve müşteri sayısında da önemli artış kaydetmiştir. Egebank reklamlarının ardından uzun süre geçmeden bankaya TMSF’nin el koyma haberi gündeme bomba gibi düşmüştür.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun 2 Ocak 2002 tarihinde bu satışa onay vermesi ile birlikte banka Oyak Bank adını almıştır.
Egebank’ın kuruluş tarihi olarak 9 Nisan 1928’i ve feshedilme tarihi olarak da 26 Ocak 2001 tarihini belirtebiliriz. Bu süreçte Egebank’ın pek çok davaya da konu olduğunu söyleyebiliriz. Egebank hakkında daha detaylı bilgi TMSF resmi internet sitesinden https://www.tmsf.org.tr/ alınabilecektir.