10 milyar dolar’lık pastadan kim pay alacak?..
Avrupa Süper Ligi, futbolda yeni bir tartışma başlattı. Ancak asıl mesele Avrupa Süper Ligi’nin katılımcılara sağlayacağı maddi kaynak.
Avrupa Süper Ligi, UEFA Şampiyonlar Ligi’ne rakip olmayı amaçlayan, Avrupa’nın büyük kulüplerinin yarışacağı, önerilen yıllık bir kulüp futbol yarışması.
Bir “Avrupa Süper Ligi” kurulması üzerine uzun spekülasyonların ardından, önerilen yarışma 18 Nisan 2021’de 12 kulüp tarafından kuruldu. 3 kulüp daha katılması bekleniyor. Bu 15 “kurucu kulüp” yönetecekleri yarışmanın kalıcı katılımcılarıdır.
Florentino Pérez ilk turnuvanın ilk başkanı oldu.
Bir Avrupa Süper Ligi kurulmasının önerilmesi en az 1998’e kadar uzanıyor. İtalyan medya şirketleri bu öneriyi destekliyordu fakat UEFA, Şampiyonlar liginde genişlemeye gittikten sonra bu öneri o zaman gerçekleşmemişti. Geride bıraktığımız yirmi yıl içinde Avrupa Süper Ligi hakkında başarısız çeşitli öneriler getirildi.
Lig, 18 Nisan 2021 tarihinde kurucu kulüpler tarafından gönderilen bir basın açıklaması ile ilan edildi. Duyuru, Süper Lig’in ilerlemesine izin vermeyeceklerini belirten ortak bir açıklama yapan İngiltere, İtalya ve İspanya’nın futbol federasyonları ve birinci kademe futbol liglerinden olumsuz tepki aldı. UEFA ayrıca, bir Süper Lig’e dahil olan tüm kulüplerin diğer tüm yerel, Avrupa ve dünya müsabakalarından yasaklanacağını ve oyuncularının milli takımlarını temsil etme fırsatlarının reddedilebileceğini yineledi. Henüz hiçbir kulübün katılmadığı Fransa ve Almanya’da futbol federasyonları, önerilen Süper Lig’e karşı açıklamalar yaparken Paris Saint-Germain FC, Borussia Dortmund ve FC Bayern München gibi bu liglerin takımları turnuvaya katılmayı reddettiler.
On iki kulüp turnuvanın kurucusu olarak açıklandı. Aralarına daha 3 kulüp dahil olması bekleniyor. Buna İngiltere’nin “Büyük Altı” sı, üç İspanyol kulübü ve üç İtalyan kulübü dahildir. On beş kurucu kulüp, yarışmanın kalıcı katılımcıları olacaktır. Paris Saint-Germain FC, Borussia Dortmund ve FC Bayern München turnuvaya katılmayı reddettiler.
12 Katılımcı
Arsenal
Chelsea
Liverpool
Manchester City
Manchester United
Tottenham Hotspur
Milan
Inter
Juventus
Atlético Madrid
Barcelona
Real Madrid
Yarışma, on beş kurucu kulüp de dahil olmak üzere yirmi takımdan oluşacak. Kalan beş sıra, bir önceki sezon takımların performansına göre bir eleme mekanizmasına göre belirlenecek. Ağustos ayından itibaren takımlar, kulüplerin kendi yerel liglerine katılmaya devam etmelerine izin vermek için, hafta ortalarında kulüplerin ev-deplasman maçlarında oynadığı on kişilik iki gruba ayrılacak. Her grubun en iyi üç takımı çeyrek finallere hak kazanırken, her gruptan dördüncü ve beşinci sırada yer alan takımlar, son iki çeyrek finalistlerini belirlemek için iki ayaklı play-off’larda yarışacak. Çeyrek finaller ve yarı finaller iki ayaklı beraberlikler içerecek ve final, tarafsız bir sahada tek bir fikstür olarak Mayıs ayında yapılacak.
Yarışma, kulüplerine, lig gelirlerine paralel olarak artabilecek sınırsız dayanışma ödemelerini içerecek. Kuruluş, dayanışma ödemelerinin mevcut Avrupa yarışmalarından daha yüksek olacağını, “kulüplerin ilk taahhüt döneminde 10 milyar Euro’nun üzerinde” olması beklendiğini ve kurucu kulüplerin altyapı yatırım planlarını desteklemek ve COVID-19 salgınının etkisini dengelemek için 3.5 Milyar euro alacaklarını belirtti. Amerikan yatırım bankası JP Morgan Chase organizasyon için 6 Milyar dolar yatırım yapacağını belirtti.
Aşağıdaki futbol yöneticilerinin organizasyonun önderleri olduğu onaylandı.
Kurucular.
Başkan Florentino Pérez Real Madrid’in Başkanı
Başkan yardımcısı Andrea Agnelli Juventus’un Başkanı
Başkan yardımcısı Joel Glazer Manchester United’ın Eşbaşkanı
Başkan yardımcısı John W. Henry Liverpool’un sahibi
Başkan yardımcısı Stan Kroenke Arsenal’ın Sahibi