Denetleme Kurulu Başkanından açıklama: Tüzük bağımsızlığı zedeleyici nitelikte
Beşiktaş Denetleme Kurulu Başkanı Feyyaz Tuncel, yaptığı yazılı açıklamayla Fikret Orman yönetiminin hazırladığı tüzük taslağına tepki gösterdi. Feyyaz Tuncel, yeni tüzüğün bağımsızlığı zedeleyici nitelikte olduğunu söyledi.
Feyyaz Tuncel’in yazılı açıklaması şöyle;
“Bir kaza neticesi sağ ayak Tibia kemiğimin kırılması, akabinde ameliyat olup platin takılması nedeniyle yaklaşık 2 ay gibi yürüme zorluğu içinde olacağım. Bu nedenle Olağanüstü Tüzük Değişikliği Genel Kurul Toplantısına katılamayacağım. Tüzük değişikliği kongresine katılamayacağımdan dolayı Denetleme Kurulu olarak düşüncelerimizi dile getiriyorum.
Divan Başkanlık kurullarının hazırladığı tüzük taslağı ile kurulumuza yazı ile başvurularak görüşlerimiz sorulmuştur. Bu doğrultuda Kurul’umuzun düşüncelerini yazılı olarak bildirdik. Bu görüşlerimizin bazılarının bu Tüzük Taslağında da yer aldığını görüyoruz. Ancak Denetim Kurulu olarak bu tüzük hazırlanmasında, bundan evvelki değişiklik çalışmalarında olduğu gibi, hazırlık sürecinde görüşlerimize başvurulmasını ve fiilen katkıda bulunmayı çok isterdik, ama ne yazık ki bu olmadı. Bizler de bu Taslağı ancak kamuoyuna açıklandıktan sonra inceleme fırsatı bulabildik. Ancak şunu da belirtelim ki kulübümüzün Divan Başkanlık Kurullarının organize ettiği ve Divan Kurulu’muzca son şekline getirilerek Yönetim Kuruluna sunulan Tüzük taslağı ile 5 Mayıs 2013 günü Genel Kurul’umuzun görüş ve onaylarına sunulacak olan Tüzük taslağı içerik bakımından bazı önemli farklılar arz etmektedir. Divan Kurulumuzca onaylanıp, Yönetim Kuruluna sunulan Tüzük taslağının bazı maddeleri değiştirilmiş ve önemli ilaveler yapılmıştır. Son şekli ile herhangibir değerleme imkanı bırakılmamıştır.
Görüşlerimiz yalnız Denetim Kurulu ile ilgili ve sınırlı olup şöyledir:
– 5253 sayılı Dernekler Kanunu’nda dernek organları arasında “Denetim Kurulu” sayılmış ve bu tabir Kanun’un tamamında gereken yerlerde aynen tekrar edilmiştir. Dolayısı ile Kurulumuzun resmi olarak adının Denetleme Kurulu değil, DENETİM KURULU olması gerekir. Tüzük Taslağının 42 ve 43ncü maddelerinin bu doğrultuda değişmesi gerekir. Bunun yanı sıra Taslağın diğer maddelerinde geçen Denetleme Kurulu ibarelerinin de Denetim Kurulu olarak düzeltilmesi gerekmektedir.
– Md 42 Denetim Kurulu üye sayısı şimdiki Taslakta olduğu gibi 3 asıl 3 yedek üye değil, mevcut Tüzük’teki 5 asıl 5 yedek üye olması gerekir. Çünkü yeni Tüzük dikkatle incelendiğinde Kurulumuzun iş yoğunluğu ve işlevlerinde belirgin bir artış göze çarpmaktadır, bu nedenle kişi sayısı azaltılmamalıdır. Ayrıca 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu da şeffaflık ve etkin denetim felsefesi ile hazırlanmıştır. Denetim Kurulu’nun üye mevcudunun azaltılması bütün ülkeyi ilgilendiren yeni yapılanma ile de taban tabana zıttır.
– Genel Kurulumuzun görüş ve onayına sunulacak Tüzük taslağında yer alan seçim prosedürü de Kurul bağımsızlığını zedeleyici niteliktedir. Mevcut seçim sisteminde Tüzüğe ve kanunlara uygun her kongre üyesi münferit olarak aday olabilmekte ve demokratik ortamda oy alarak seçilen üyeler doğru bildiğini her ortamda dile getirme ve denetim sürecini özgürce yerine getirme güvencesine sahiptir. Bizim kurulumuz gibi Kulübümüzün diğer kurullarında da aynı durum geçerlidir. Bu yapının Beşiktaşımızın en önemli değerlerinden biri olduğuna ve bizi diğer kulüplerden çok daha farklı ve demokratik bir kulüp yaptığına inanıyoruz. Bu seçim yönteminin ortadan kaldırılarak yerine sadece Başkan ve iki üyeden oluşan listelerin seçime girebilmesinin, seçilme ihtimali yüksek olan Başkan ile listesinin icazetine muhtaç olma ihtimali yüksektir. Bu durum beklenen denetim işlevlerinin yürütülmesini engeller ve çağdaş bir denetim yaklaşımı olan “güçler ayrılığı” ilkesinden tamamen uzaklaşmaya yol açar.
– Md43-d “Kulübün doğrudan veya dolaylı kontrol ettiği şirketlerin en büyük hissedar olarak dernek adına denetimini ve kontrolünü Kulüp Başkanının onayı ile gerekli denetimi yapar.’’ ibaresi güncel ve çağdaş tüzük olması açısından iki nedenle son derece sakıncalıdır. İlk olarak, Genel Kurul İradesi ile bağımsız olarak seçilen Denetim Kurulu çalışmaları Yönetim Kurulunun Başkanının iznine tabi olamaz. Dernekler Kanunun ve Medeni Kanunun ifade ettiği bağımsızlık ve denetim yetkilerine aykırı bir durumdur.
– 28Md-g göre Denetim Kurulunun Genel kurul Marifetiyle ibrasının istenmesi topal bir maddedir. İcra organı ve Karar organı olmayan Denetlim Kurulunun ibrasını Yeni TTK ve Dernekler kanununda yer bulmayan bir madde olarak Tüzüğe koymak son derece yanlıştır. Ne maksatla Tüzük’e konduğunu anlamakta mümkün değildir.
– 5253 sayılı Dernekler Kan Md 9 ve de 4721 sayılı Medeni Kan Md86 göre dışarıdan bağımsız denetim yapılması dahi yasa ve yönetmeliliklerce kendilerine denetim işi yüklenen denetim kurulunun denetimden doğan sorumluluklarını ortadan kaldırmamaktadır. Bu doğrultuda Kurulumuz zaten yasalarla verilen bu hak ve yükümlülüğü yerine getirmekte olup bundan sonra da her zaman getirecektir. Bu nedenle Genel Kurulda ibra hükmünde sadece Dernekler Kanunu’nda olmadığı için değil, iş ve görev ahlakımıza uymadığı için de karşıyız.
Görüşlerimizi kısaca ifade ederek Genel Kurulun görüş ve bilgilerine sunarız.
Saygılarımızla
Beşiktaş JK Den Kur. Bşk.
Feyyaz TUNCEL”