19 Mayıs en başta Beşiktaş’ın bayramıdır / Uyuma Beşiktaşlı!
Beşiktaş’ın kurucularından Ahmet Fetgeri’nin girişimleri ve Beşiktaş Kulübü’nün öncülüğüyle kutlanmaya başlayan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için Milli Eğitim Bakanlığı şok bir karar aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Genel Müdürlüğü, il milli eğitim müdürlüklerine gönderdiği yazıyla 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı törenlerinde, yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelikte gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesini, kutlamaların sadece okullarda yapılmasını istedi.
Müsteşar Emin Zararsız tarafından Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer adına gönderilen yazıda şu ifadeler yer aldı:
“Kutlama törenlerinin hazırlık döneminin mevsim olarak soğuk bir zamana denk gelmesi nedeniyle sağlık sorunlarına yol açmasına, çalışma süresinin uzun olması nedeniyle öğrencilerin derslere ilgisinin azalmasına, motivasyonlarının düşmesine, gönüllü olmayan öğrenci velilerinin okullarla olan ilişkilerinin bozulmasına sebep olduğu yönünde duyumlar alınmaktadır.
Bununla birlikte, günün anlam ve önemi ile uygun kutlamaların okullarımızda ve öğrencilerimizin katılımıyla icra edilmesine devam edilecektir. Başkent dışındaki il ve ilçelerimizde yönetmelikte yer almayan senaryo, değişik renk ve nitelik arz eden gösteri ve fon çalışmaları gibi etkinliklere yer verilmemesi, bu kapsamda il ve ilçe kutlama komiteleri tarafından gerekli tedbirlerin alınarak çalışmaların anılan yönetmelik hükümleri uyarınca yürütülmesi hususunda gereğini rica ederim.”
19 Mayıs ve Beşiktaş
Ahmet Fetgeri19 Mayıs’ı Türkiye’ye armağan eden, en büyük Beşiktaşlı Atatürk’tür…
19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı’na dönüştürmek ise bir Beşiktaş zaferidir. 19 Mayıs 1919, Ulu Önderimiz Atatürk’ün Samsun’da Milli Mücadele’yi başlatarak, Türk Milleti’ne İstiklali için yeşil ışık yaktığı en önemli gündür. İşte her yıl yurdumuzun çeşitli kentlerinde büyük bir arzu ve heyecanla kutladığımız 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, bu nedenle milletimiz için apayrı bir önem taşımaktadır.
Bugünün, Beşiktaş için de çok büyük anlamı vardır. Çünkü 19 Mayıs’ı Türkiye’ye armağan eden, en büyük Beşiktaşlı Atatürk’tür. 19 Mayıs’ı Gençlik ve Spor Bayramı’na dönüştürmek ise bir Beşiktaş zaferidir. Nasıl mı?
19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, ilk defa olarak 24 Mayıs 1935’de “Atatürk Günü” adı altında yapılmıştır.
Ebedi Şef Atatürk’e gençliğin beslediği sevgi ve saygıyı dile getirebilmek amacıyla bir “Atatürk Spor Günü” organize etmeye karar veren Beşiktaş Jimnastik Kulübü, 1935 Mayıs ayı içinde Galatasaray ve Fenerbahçe kulüpleri ile bir toplantı düzenleyerek, bu fikri ortaya atmış ve Ulu Önderimiz Atatürk spor şölenine her iki kardeş kulübün tam kadrolarıyla katılması için karar alınmıştır.
24 Mayıs 1935 günü bu bayram münasebetiyle, Fenerbahçe Stadı’nda yapılacak hareketleri seyretmek üzere 20 binden fazla seyirci toplanmıştır.
O gün müsabakalardan önce yapılan resmi geçitte, başta 100’ü aşkın sporcu kadrosuyla Beşiktaş, onu takiben Fenerbahçe ve Galatasaraylı sporcular, bir örnek kıyafetleriyle başları dimdik, gözleri ilerde, göğüsleri kabararak sert adımlarla yürürlerken, çılgınca alkışlanmışlardır. Bu fevkalede olaydan kısa bir zamandan sonra, Türk Spor Teşkilatı ileri gelenleri, 1924’ten beri her yıl yapılmakta olan Spor Kongresi için, Ankara’da biraraya gelmişlerdi.
Beşiktaş’ın kurucularından Ahmet Fetgeri Bey , ilk gün kürsüye çıkmış ve şu teklifi yapmıştı kongreye: “Muhterem Kongre üyeleri, Beşiktaş Jimnastik Kulübü, uzun zamandan beri tasarlanmakta olduğu bir spor projesini, kardeş kulüpler olan Fenerbahçe ve Galatasaray ile nihayet tatbik mevkiine koymuş ve 24 Mayıs 1935 günü Kadıköy sahasında bir “Atatürk Spor Günü” düzenlemiştir.
Türk spor basını ve spor kamuoyunda çok geniş yankılar uyandıran bu gençlik hareketi, gerçekte Türk Gençliği’nin Ulu Önder Atatürk’e olan sevgi ve saygısını gösterebilmesi için bir vesile olmuştur. Amacımız şudur: İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz bu “Atatürk Günü”nün tüm Türk Gençliği’ne maledilebilmesi için 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı adı altında ve her yıl yapılmasını teklif ediyorum. Kabul edilmesi halinde bu karar, Beşiktaş Kulübü’nden çok, kongrenin onuru olacaktır. Saygılarımla.”
Ahmet Fetgeri Bey , alkışlar arasında kürsüden indikten sonra, tasarı oylama kabul edilmiş ve Atatürk’e arz edilmiştir. Ebedi Şef, bu güzel tasarıyı tereddüt etmeden kabul etmiş ve kanunlaşması için ilgililere
gerekli son emirleri de vermiştir.
İşte 1935 yılının Mayıs ayı içinde Beşiktaş Jimnastik Kulübü tarafından ortaya atılıp, gerçekleştirilen bu gençlik hareketi kanunlaştıktan sonra, “19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı” olarak büyük bir coşkuyla, büyük bir onurla nesillerden nesillere kutlanmaya devam ediyor.
19 Mayıs; Türkiye’nin, Gençliğin, Sporun ve en çok da BEŞİKTAŞ’ın Bayramı’dır.
Kutlu Olsun.
Kaynak: Türk Sporu’nda Bir Asır Beşiktaş / Vala SOMALI
[adrotate banner=”96″]