İstanbul’un eski ve gözde balık pazarlarından olan Beşiktaş semtinin sembolü Beşiktaş Balık Pazarı avlanma yasağının bitmesiyle hareketlendi.
Deniz balıklarının tezgâhlardaki yerlerini alması balık pazarlarındaki hareketliliğin artmasını sağladı. Şu günlerde Beşiktaş balık pazarında palamut, mezgit, levrek, barbunya, somon, uskumru, çipura, alabalık, istavrit, torik, karides, hamsi gibi çeşitli balıklar satılıyor. Palamudun tane fiyatı 10-15 lira, hamsi kg/10 lira, istavrit kg /8 lira, mezgit kg /12 lira, levrek kg/15-17.5 liradan satılıyor.
Beşiktaş Balık Pazarı’nda dört balıkçı tezgâhı balık severleri bekliyor. Kardeşler Balıkçısı, Yakamoz Balıkçısı, Bizim Balıkçı, Çarşı Balıkçısı. Dört farklı balıkçı olmasına rağmen aralarında rekabet yaşamayan bu balıkçılar yeri geldiğinde birbirlerinin tezgâhları ile de ilgileniyorlar. Buradaki balıkçıların çoğunun memleketi Erzincan; böyle olunca aynı aileden geldiklerini vurgulamadan edemiyorlar.
Balıkçılar, balık fiyatlarının ilerleyen günlerde ne olacağını tahmin edemiyorlar. Yakamoz balıkçısı sorumlusu Kıyasettin Çelebi: “Balık fiyatları günden güne değişiyor. Bunun sebebi balığın günlük çıkışına bağlıdır. Tahmini olarak balık fiyatları Ekim ayında netleşebilir,” diyor. Sezonun ilk başlarındaki günlük fiyat farklılıklarını halk normal karşılıyor olmalı ki alışverişlerini yapmayı sürdürüyorlar.
Balık satın almaya gelen Nurettin Karabulut: “Şu an bu fiyatların olmasını normal karşılıyorum. İlk başlarda böyle olur hep zaten. Ama ilerleyen süreçte fiyatlarda düşme oluyor. Palamudun tanesi bugün 10-15 lira ama bir ay sonra 7-12 liraya kadar düşebilir, belli olmaz,” diyor.
Beşiktaş Balık Pazarı yüz yıllık bir çarşı ve semtin ayrılmaz bir parçası. Çarşı, neredeyse Beşiktaş’ın sembollerinden biri olmuş. Çarşı Balıkçısı’nda çalışan Mehmet Karslı: “Taksim nasıl ki, İstiklal caddesi, Asmalımescit, Nevizade sokağı ile anılıp bütünleşmiş ise, Beşiktaş da Balık Pazarı ile anılır duruma geldi,”diye konuşuyor.
Balıkçılar, çarşıya daha çok orta sınıfın geldiğini söylüyor. Memurların, işçilerin müşterileri olduğunu belirten Kıyasettin Çelebi’ye göre, “Buraya pek zenginler gelmez. Balık alıp evlerini kokutmak istemiyorlar. Genelde restorana giderler, hazır pişirtir yer kalkar giderler.” Çevredeki restoranların işlerini olumsuz etkilemediğini belirten balıkçılardan öğrendiğimize göre İbrahim Tatlıses, Bülent Ersoy gibi ünlü isimlerden de burayı tercih edenler oluyormuş.
Beşiktaş Balık Pazarı’ndaki tezgâhların altında yer alan soğutucular balıkların gün boyu taze kalmasını sağlıyor. Balıkların müşterilere taze verilmesi açısından güzel bir uygulamaya gidilmiş. Böylelikle gün boyu “taze balık, taze balık buyurun” şeklinde bağıran balıkçılara hak vermek lazım.
Eski pazarımız…
Balık pazarı çalışanlarının balıklardan, satışlardan ziyade hepsinin ortak başka bir sorunları var. Pazarın yeni görünümünden pek memnun değiller. 2009 yılında yapılan değişiklik sonucunda pazarın fiziki yapısında bir takım değişikler meydana geldi. Global Architectural Development (GAD) tarafından tasarlanan proje sonucunda ortaya, üç köşeli, betonla kaplanmış bir yapı ve tavandan aşağıya sarkan sayısız lamba çıkmış. Ama her nedense balıkçılar bu durumdan pek memnun değiller. Onlar için pazarın eski hali daha iyiymiş. Tahta tezgâhlı, ahşap tavanlı, üstü kırmızı kiremitli, bol demir destekli olan halini özlüyorlar.
Balıkçılardan Mehmet Karslı, “Yenilik olmadı, yapamadılar,” diyor. Gıyasettin Çelebi ise “Pazar bizim istediğimiz gibi yapılmadı,” diyerek düşüncelerini söylüyor. Çarşının yeni görünümü konusunda hepsi susuyor ve tezgâhlarının başında balıklarıyla ilgilenmeye devam ediyorlar.
Sonuçta, Beşiktaşlı balıkçılar satışlardan memnunlar ama çarşının yeni görünümü onları mutlu etmemiş.
HABER: MİHA