HaberPolitika Haberleri

Sınırda tarihi gün!

PKKİmralı’da cezasını çeken Abdullah Öcalan’ın talimatı üzerine Kuzey Irak’taki Musul kenti yakınlarında bulunan Türkiye’den 15 yıl önce gidenlerin bulunduğu Mahmur Kampı’nda bulunanlardan 4’ü çocuk 26 kişilik ilk grup Türkiye’ye yola çıktı.

Milliyet’in haberine göre PKK’lı grupların Türkiye’ye geliş hazırlıkları üzerine Şırnak’ın Silopi İlçesi’ndeki Habur Gümrük Kapısı günlük normal giriş-çıkışlara kapatıldı.Erbil’e doğru hareket eden buradan Türkiye sınırındaki Halil İbrahim Sınır Kapısı’na doğru gidecek grubun Türkiye’ye girişlerini bekleyen DTP öncülüğündeki binlerce kişilik grup da sınırda bekleyişlerini sürdürüyor.

Hükümetin demokratik açılım çalışmalarına ilişkin tartışmalar sürerken, gözler bugün Türkiye-Irak sınırında yaşanacak kritik gelişmeye çevrildi. Kuzey Irak’taki Mahmur mülteci kampında yaşayan 4’ü çocuk 26 kişi ile PKK’nın Kandil’deki kamplarında bulunan 8 kişi, terörist Abdullah Öcalan’ın çağrısı doğrultusunda Türkiye’ye gelecek.

“Mahmur Barış Grubu”na, 1999’da Türkiye’ye gelen 8 kişilik “Birinci Barış Grubu”nda yer alan Seydi Fırat öncülük edecek.

Kuzey Irak izin verdi
Kandil’den yola çıkacak, kendilerini “Demokratik Çözüm ve Barış Grubu” olarak adlandıran PKK’lıların dağ yolunu kullanarak sınıra ulaşacağı belirtilirken, hangi noktadan Türkiye’ye girecekleri ise netlik kazanmadı. Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetimi, gerek Kandil, gerekse Mahmur’dan araç konvoyu ile yola çıkacak grubun geçişi ve sınıra uluşmasına izin verdi.

Çocuklar da var
Kandil’den yola çıkacak örgüt üyelerinin 8, Mahmur Mülteci Kampı’ndan Türkiye’ye gelecek grupta ise 26 kişi bulunuyor. Bu gruba katılmak için 400’ü aşkın kişinin başvurduğu, ancak, 4 çocuk, 9 kadın ve 13 erkeğin seçildiği belirtildi. Mahmur grubuna eşlik edecek Seydi Fırat’ın bir süre önce Kuzey Irak’a geçtiği, grubun sözcülüğünü ise Erbil’deki Selahaddin Üniversitesi’nde hukuk eğitimi gören Bülent Aka ile Hakkâri doğumlu Nurettin Turgut’un yapacağı kaydedildi.
Habur Sınır Kapısı’ndan saat 10.00 sıralarında Türkiye’ye giriş yapmaları beklenen grubun, beraberlerinde getireceği taleplerini içeren mektupları, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Meclis Başkanı’na gönderecekleri öğrenildi.
“Kürt sorununun çözümü” konusunda taleplerini içeren bir dosyayı da yetkililere sunması beklenen “Mahmur Barış Grubu”, serbest bırakılmaları halinde Ankara’ya geçip Meclis’te görüşmeler yapmak istiyor.

4 savcı görevli
Şırnak Valisi Ali Yerlikaya, Cizre ve Silopi kaymakamları ile birlikte Habur Sınır Kapısı’na giderek önlemleri yerinde inceledi. Güvenlik güçleri tarafından karşılanacak gruplar için, özel yetkili 4 savcı görevlendirildi. “Barış grubu”, aynı gün serbest bırakılması halinde araç konvoyu eşliğinde Diyarbakır’a, oradan da Ankara’ya geçecek. Konvoyun güzergâhındaki il ve ilçelerde, barış etkinliklerinin düzenlenmesi bekleniyor.
Dicle Haber Ajansı’na açıklama yapan DTP Eşbaşkanı Emine Ayna da barış gruplarında bulunanların tutuklanması halinde bundan sürecin başlaması için öneride bulunanların sorumlu olacağını ve “aracılara” dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Kandil ve Mahmur’dan gelecek grupların ardından, Avrupa’dan gelecek üçüncü grup da çarşamba günü İstanbul Atatürk Havalimanı’na inecek. DTP İstanbul il örgütü, gelecek olan grubu karşılamak için bir gece Fatih’te “Barış çadırı” kurarak nöbet tutacak.
DTP, havaalanındaki karşılamayı mitinge dönüştürmeyi amaçlıyor. Barış gruplarının karşılamasına 100’e yakın avukat da katılacak.

Silahsız gelecekler
Kandil’den 3 grup halinde yola çıkan ve silahsız oldukları kaydedilen 8 örgüt üyesinden 4’ü kadın. Gruplara Bülent Aka, Nurettin İsmail Turgut ve Zehra Tunç’un liderlik yaptığı belirtildi. Aynı şekilde Avrupa’dan gelecek PKK’lı grubunda “Sakine” kod adlı kadın yönetinin olduğu öne sürüldü.
Habur Gümrük Kapısı’na saat 11.00 sıralarında ulaşacakları öne sürülen PKK’lıların işlemleri için bir merkez valisi görevlendirildi.
PKK’lıları karşılayacaklar arasında yer alacak 30 avukat ise özel yetkili 4 savcının ifade işlemleri sırasında hazır bulunacak.

sampiyonlar ligi WTS 2

Çadır kuruldu
DTP, grupları karşılamak için sınıra yakın noktada hazırlık yapıyor. DTP milletvekilleri ve parti yöneticilerinin yanı sıra, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de karşılama törenine katılacak. DTP, Habur Sınır Kapısı’na bir kilometre uzaklıkta bulunan TIR parkında, grupları karşılamaya gelenler için çadır ve seyyar tuvaletler kurdu. DTP Parti Meclisi üyesi ve Silopi Belediye eski Başkanı Mahsin Konur, grupları 100 bin kişi ile karşılamaya hazırlandıklarını söyledi.

Mahmur BM denetiminde
1994 yılında, güvenlik güçlerinin baskısını gerekçe göstererek, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 15 bini aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Hakkâri ve Şırnak başta olmak üzere sınır kentlerden Kuzey Irak’a göç etti. Aileler, önce sınırdaki Şeraniş, ardından da Atruş Kampı’nda barındılar. Aileler, PKK-KDP arasında yaşanan çatışma nedeniyle Atruş’tan Ninnova, ardından Dokuzağaç bölgesine göç ettiler. Dönemin Irak lideri Saddam Hüseyin’in yer vermesi üzerine aileler 1999’da Musul’un Mahmur kasabasına yerleştiler.

İHD: Rencide edilmesinler
İHD Diyarbakır Şube Başkanı avukat Muharrem Erbey, gelenlerin eyleme katılmamış ve suç işlememiş kişilerden oluşacağını, bu nedenle tutuklanmalarını beklemediklerini söyledi. Erbey, yargının grubu rencide edecek davranışta bulunmaması gerektiğini belirtti.
Erbey, “Yargının yapacağı şey insanların onurunu rencide etmeden, ‘pişman mısın’ demeden beyanlarını alıp göndermek. Pişmanlık Yasası 20 defa çıktı ve insanlar gelmedi. En ufak bir hata, amatör savcının ve polisin yanlışı süreci geri tepebilir. Kimsenin süreci baltalamaya hakkı yok” dedi.

Kimler gelecek
Mahmur’dan Türkiye’ye geleceklerle ilgili bilgiler şöyle:
Kamil Yüksel: 1959 Şırnak-Silopi doğumlu. Kamil Yüksel ile birlikte 1977, Zaxo doğumlu Hamsiye ile üç çoğu Helena, Hevi ve Bewar ile birlikte grupta yer alıyor.
Nurettin Turgut: 1960 Hakkâri doğumlu.
Musa Tomak: 1984 Cizre doğumlu, 1985 Cizre doğumlu eşi Nurcan Tomak ve Rojda isimli küçük kızı ile geliyor.
Yusuf Şen: 1949 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.
Cane Kabul: 1969 Şırnak doğumlu, 1993’te göç etti.
Sait Şedal: 1955 Yüksekova doğumlu, 1994’te göç etti.
İsmail Ayaz: 1988 Şırnak doğumlu, 1994’te göç etti.
Ayşe Kara: 1983 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.
Sosin Yaman: 1954 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.
Abdullah Yaman: 1992 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti.
Emine Sağat: 1955 Şırnak doğumlu, 1992’de göç etti.
Melekşa Soydan: 1973 Yüksekova doğumlu, 1971 doğumlu eşi Mikail Soydan ile geliyor. 1995’te göç etmişlerdi.
Haci Sorgül: 1955 Cizre doğumlu, 1994’te göç etti.
Mehmet Adanmış: 1970 Siirt doğumlu, 1993’te göç etti.
Fatma İzer: 1987 Şırnak doğumlu
Nizar Buldan: 1987 Yüksekova doğumlu, 1994’te göç etti, üniversite öğrencisi
Bülent Aka: 1983 Yüksekova doğumlu, 1994’te göç etti, Selahaddin Üniversitesi’nde hukuk mezunu.
Mehmet Kaçan: 1970 Uludere doğumlu, 1993’te göç etti
Zehra Tunç: 1985 Uludere doğumlu, 1994’te göç etti, Selahaddin Üniversitesi öğrencisi.

Dikkati Çekenler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu