Uçuk kaçık transferlerle yeni yönetimlerin önü mü kesiliyor?
Beşiktaş Gaziantep’ten Tabata’yı 8 milyon euroya aldı almasına da bazı konular karanlıkta kaldı. Yakın iş ilişkisi içerisinde olan İbrahim Kızıl ve Yıldırım Demirören’e sorular yağdı:
– Gaziantep, Tabata’nın bonservisi için Santos’a ödediği ücreti neden açıklamıyor?
– Israrla “Satmıyoruz” ve “18 milyon euro eder” denildi. Peki neden 8 milyon euroya satıldı?
– İbrahim Kızıl, HABERTÜRK’e “Hırsızlara niçin sormuyorsunuz?” dedi. Kim bu hırsızlar?
– Beşiktaş Kulübü bonservis ücretini hangi sebeple kamuoyundan 2 gün gizledi?
– Diğer transferlerin ödemesi uzun vadeye yayıldı. 8 milyon euro 1 yıla sığdırıldı? Niçin?
– Beşiktaş iddialara neden yanıt vermedi? Demirören yeni yönetimin önünü mü kesti?
1) Gaziantepspor’un geçen sezon Santos’tan renklerine bağladığı Tabata’nın bonservis ücretinin ne kadar olduğu hâlâ bilinmiyor. Santos’a 2 milyon 700 bin euro ödendiği iddia ediliyor ama bu bile açıklanmıyor. Aradaki uçurumdan mı çekiniliyor? Tabata’nın bonservisi için Santos’a ödenen ücret niçin deklare edilmiyor?
2) Gaziantep Kulübü Başkanı İbrahim Kızıl’ın daha geçen haftaya kadar “Tabata’yı satmıyoruz. Transfer bitti” derken bir anda karar değiştirmesinin perde arkasında Beşiktaş’ın cazip teklifi mi vardı? Basın sözcüsü Mehmet Kızıl’a göre, Tabata ‘8 değil 18 milyon euro’ ederdi. G.Antepspor zarar mı etti? Neden sattı?
3) Önceki gün aradığımız İbrahim Kızıl, Tabata transferindeki sorularımız için “Hırsızlara niçin sormuyorsunuz?” diye sitemde bulundu. Kızıl, ‘hırsız’ sözüyle kimleri kastetti? Ayrıca basın sözcüsü Mehmet Kızıl, İsmail’in Beşiktaş’tan daha fazla ücret veren F.Bahçe’ye satılmama nedenini ‘Bekir kızgınlığı’ olarak açıkladı. Bu durumda G.Antep Kulübü zarara uğratılmadı mı?
4) 29 Ağustos’ta Beşiktaş Kulübü’nün sitesinde Tabata ile 3 yıllık anlaşma yapıldığı duyuruldu. Ancak bonservis ücreti açıklanmadı. Ama 2 gün sonra açıklanan bonservis ücreti 29 tarihli gibi gösterildi. Neden 2 gün gizlenme gereği duyuldu?
5) Siyah-Beyazlı kulüp Nihat başta olmak üzere yaptığı transferlerde hemen hemen tüm bonservis ücretlerini gelecek yıllara yayıp taksitlendirirken, Tabata’nın 8 milyon euroluk ödemesi neden 1 yıla sığdırıldı? 2 milyon euro bu yıl içinde, 3 milyon euro 2010 Haziran’ında ve kalan 3 milyon euro da 2010 Ekim’inde ödenecek. Bu sezonun en yüksek ödemesi neden uzun vadeye yayılmadı?
6) Beşiktaş iddialara niçin yanıt vermedi? Yönetim çok yüksek maliyetler ödeyerek doğru transfer yaptığını düşünüyorsa neden bunu camiaya müjdelemedi? Beşiktaş’ın Tabata’yı aldığını ilk doğrulaması gereken kulüp siyah-beyazlılar değil miydi? Neden G.Antep oldu? Demirören, transfer borçlanmalarıyla Emir Tamer’in dediği gibi olası yeni yönetimin önünü mü kesmeye çalıştı?
“4 milyon kazandık”
Tabata konusunda tam olarak cevap verilemeyen soruların başında gelen Santos bağlantısı, dün nihayet açıklığa kavuştu. Gaziantepspor Basın Sözcüsü Mehmet Kızıl, Radyospor’a şu açıklamayı yaptı:
“Tabata’yı Santos’tan kaça aldığımıza girmeyeceğim ama Santos ile aramızda bir anlaşma var. Santos Kulübü, Tabata’nın bonservisinin tamamını bize vermedi. Tabata’nın yüzde 50’si bizde, yüzde 50’si Santos’un yatırımcı şirketlerine ait. Santos kendi parasını aldı. Yatırımcı şirketlerin payı kaldı, onun da bekçiliğini Santos yapıyor. Bu transferden dolayı Gaziantepspor’un kasasına 4 milyon euro girdi. Geri kalan para da Santos’a gidecek. Bu paranın bir kısmı gönderildi, bir kısmı da gönderilecek.”
TABA TRANSFERİNE NE DEDİLER
‘Uçurum var’
“Akıllı uslu transferler yapılması lazım. Türkiye’ye 1 milyon dolara geldi. 8 milyon euroya Beşiktaş’a alındı. Bu transfer hoş değil. Maddi olarak güçlü olmak gerek. Sayın Demirören’in ‘Ben veriyorum’ diye parayı çar çur etmesine gerek yok. Bu durum Beşiktaş’ı sevenler arasında sıkıntı yarattı. Gelir ile gider arasında uçurum var. Şampiyonlar Ligi’ne neden girmek istiyoruz? Maddi olarak daha güçlü olmak için. Yoksa har vurup harman savrulmaz.”
ŞEREF NASIR (DİVAN ESKİ BAŞKANI)
‘İspatı zor’
“Tabata transferindeki yanlışlığı herkes biliyor ama bunun dışında ispatı zor bir olay. Zaten toplam maliyeti de SPK’ya bildirdiler. Tabata’nın katkısını görmek gerek. Tabii ki Türkiye standartlarının üzerinde bir transfer. Tabata’nın nasıl çıkacağını görmeden bence Yıldırım Demirören’i yerden yere vurmak da doğru olmaz. Bekleyip görelim.”
HASAN GOCAY (ESKİ YÖNETİCİ)
‘Amaç farklı’
“Kulüp doğru organize olsa, arama tarama ekibi bulunsa 8 milyon euroya Tabata alınmaz. Sol beke 5.5 milyon euro verildiğini (İsmail Köybaşı) ancak burada gördüm. Tabata gol kralı mı olmuş? Takımını Avrupa’ya mı taşımış? Bu fiyatların verilmesinin asıl amacı kulübü borçlandırmaktır. Potansiyel başkan adaylarının önünü kesmektir. Yoksa böyle transfer yanlışları yapılır mı? Bu paralara kimleri getirmezsin.”
EMİR TAMER (ESKİ YÖNETİCİ)
‘Bu ilk değil’
“Transferde harcanan paralar açısından bu Beşiktaş’ın yaşadığı ilk olay değil. Maalesef bir türlü futbol alım satımı ile ilgili doğru işler yapılmadı. Bunun yüzünden borçlar bu noktaya kadar geldi. 16 milyon da vergi borcu varmış. Çok üzüldüm. Tabata iyi bir futbolcu. Süper Lig’de iş yapacak kalitede. Ama bu paralar nasıl ödenecek merak ediyorum. Gençlere önem verilmiyor, kulüpler batma noktasına gidiyor.”
SİNAN VARDAR (ESKİ YÖNETİCİ)
Tabata için özel maç
Beşiktaş, milli arada da boş durmuyor. Tabata’yı renklerine bağlayan Kartal, sambacının takıma alışması için yarın Ümit Milli Takım ile BJK İnönü Stadı’nda özel bir karşılaşma yapacak.