Sümela Manastırı’nda ayin kavgası
Trabzon’daki ünlü Sümela Manastırı’na gelen Gürcü, Yunanlı ve Rus turistlerin manastırda ayin yapma isteği kabul görmeyince kargaşa çıktı.
Deniz ve hava yolu ile Trabzon’a gelen ve Meryemana’nın ölüm yıldönümü olması nedeniyle Sümela Manastırı’nda ayin yapmak isteyen Gürcü, Rus ve Yunanlı turistlere izin verilmedi. Bu nedenle Sümela Manastırı’nda zoraki ayin yapmak isteyenlerle yetkililer arasında kısa süreli tartışma yaşandı.
Bu sabah deniz ve havayolu ile kente gelen yaklaşık 500 Gürcü, Rus ve Yunanlı turist, minibüs ve otobüslerle Maçka ilçesi Altındere vadisinde bulunan Sumela Manastırı’na hareket etti. Meryemana’nın ölüm yıldönümü nedeniyle geldikleri öğrenilen grupta Rusya Parlamentosu Vekilleri’nden İvan Saidis ile Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve iki de din adamı yer aldı. Bir grup Sümela ören yerine gelince Rumca şarkı söyleyerek horon oynadı. Grup daha sonra da Sümela Manastırı’na çıktı. Ancak burada mum yakıp ayin yapmak isteyen turistlere izin verilmedi. Taşların üzerine konularak yakılan mumlar yetkililer tarafından söndürülürken manastıra mum sokulması da engellendi.
Rus Vekil Saidis ve Selanik Valisi Psomyadis ile iki din adamının manastıra gelmesi sonrasında Hz. İsa’nın resmi önünde mum yakan ve ayin yapmaya çalışanlara Trabzon Müze Müdürü Nilgün Karadeniz müdahale etti ve mumu alarak söndürdü. Karadeniz, burada ayin yapmalarının yasalara aykırı olduğunu söyledi, bulundukları mekanın taş düşmelerine karşı tehlikeli olduğunu belirterek terk etmelerini istedi. Bu sırada dua eden Rus Vekil Saidis ile engellemeye çalışan Müze Müdiresi Nilgün Karadeniz ve Selanik Valisi Psomyadis arasında kısa süreli bir itişme yaşandı. Olaya Sümela Manastırı’ndaki özel korumalar müdahale etti. Daha sonra Rus Vekil İvan Saidis ile Vali Panoyotis Psomyadis turist grubuna kendi dillerinde kısa birer hitapta bulundu ve grupla birlikte dua okudular. Turistler daha sonra manastırı gezdikten sonra ayrıldılar.
Daha sonra soruları yanıtlayan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis, bugünün önemine değindi ve şunları söyledi: “Sümela Manastırı bütün dünyadaki kuruluşlar için açılan bir yerdir. Biz buraya politika yapmaya gelmedik. Sadece dinimizi yaşamak için buradayız. İnancımız gereği yapmak için geldik ve istavrozumuzu yapacağız. Buradaki herkes bunu yapacak. Tanrıya yalvarmak için buradayız. Şunu da bilsinler ki, Selanik Valiliği Türk vatandaşlarına her zaman öncelik göstermiş ve yardımcı olmuştur. Bir çok olayda da onlara yardım etmekteyiz.” Manastırın ibadete kapalı olduğunun hatırlatılması üzerine konuşan Psomyadis, “Ben burada öyle bir şey yazdığını göremiyorum. Her şey kanunla kapatılamaz. Biz buraya teşekkür etmeye ve dinen yapmamız gerekenleri yapmaya geldik. İnanıyorum ki, Türkiye’de bunu anladı ve ilişkilerimiz daha ileriye doğru gidecek. Ben Pontusluyum, Trabzonluyum. Ondan sonra Yunanlıyım. Ben Selanik Valisiyim. Benim ailem burada doğdu, burada yaşadı” dedi.
Bu arada turistlerin ayin talepleri konusunda bir soruyu yanıtlayan Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık ise, “Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu turist kafilesi de ayin için bir talepte bulundu. Ancak onlara Sümela’ nın bir müze olduğunu hatırlatarak talebi geri çevirdik” dedi. (Milliyet)